06 43228705 hallo@impact033.nl

Impact033 organiseerde in mei verschillende keren de Climate Fresk workshop, een interactief spel dat inzicht geeft in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Climate Fresk Workshop

Op 22 mei druppelen de deelnemers binnen in de huiskamer van Huis Miereveld. Dit buurthuis midden in de wijk is een bruisend thuis voor bewonersinitiatieven. Binnen de kortste keren hebben we elkaar gevonden in onze duurzame uitdagingen. Gesprekken over onvermoede vooroordelen, de onzin van het opgeheven vingertje, en het nut van optimisme. De geplande ice breaker kunnen met deze voorlevers alvast overslaan…

De Climate Fresk is een uit Frankrijk overgewaaid kaartspel. Met 42 afbeeldingen gebaseerd op de informatie uit de dikke wetenschappelijke rapporten van het IPCC puzzelen de deelnemers het systeem van oorzaken en gevolgen van klimaatverandering in elkaar. “Fresk” is kort voor fresco, een kleurige muurschildering. Als het hele systeem compleet gelegd is, heeft het daar zeker iets van weg!

Voorlevers in de Climate Fresk Workshop

Toch Collectieve intelligentie

Al 1,7 miljoen mensen hebben wereldwijd een Climate Fresk workshop gedaan. In Nederland waren er al meer dan dan 8,000 deelnemers, en zijn er tientallen facilitators actief. Een internationale cooperatie beheert de inhoud van de kaarten en bewaakt het educatieve gehalte van de workshops. Elke paar jaar zijn er immers weer nieuwe rapporten van het IPCC. De aanpak leunt daarnaast sterk op collectieve intelligentie, zowel in de workshop zelf (de deelnemers leren vooral van elkaar) als in de Climate Fresk organisatie (zeer plat). Na een korte extra training van drie uur kun je als deelnemer zelf facilitator worden, en een lokale community helpt je je verder ontwikkelen volgens een systeem van “banden”, zoals bij judo en karate. Zo groeit de organisatie wereldwijd gestaag, met behoud van kwaliteit.

Gevaar voor de mensheid

Het idee achter het spelen van het spel is dat je het hele plaatje overziet, van menselijke oorzaken, via natuurlijke systemen, tot menselijke gevolgen. Ik mis dat vaak in discussies over duurzaamheid – onze kwetsbaarheid als mensheid. “De natuur” – die redt zich uiteindelijk wel, zij het in een andere vorm dan nu. Maar wij? Het gaat vaak over regenbuien, schone lucht, migratie. Dat zijn thema’s die dichtbij onze huidige ervaring staan. Maar wat er uiteindelijk op het spel staat is ons menselijk bestaan. De Engelse krant The Guardian interviewde recent een paar honderd IPCC-wetenschappers: 94% geeft aan dat een opwarming van 1,5 graden, het streven uit het akkoord van Parijs, niet haalbaar meer is, en 77% verwacht een opwarming van meer dan 2,5 graden, met desastreuze gevolgen. Ons systeem is volgens de onderzoekers “hopeless and broken,” en er gebeurt nog steeds veel te weinig om het tij te keren. Om moedeloos van te worden.

Emotionele betrokkenheid

De deelnemers van de workshop van vandaag vinden sommige kaarten behoorlijk technisch, en dat klopt wel. We vragen ons af – is het nuttig om dit allemaal te weten? De gedachte achter het spel is dat dit helpt, vooral om te kunnen voelen hoe ernstig het is. De emoties die dat oproept, zijn volgens klimaatpsychologe Caroline Hickman essentieel om te komen tot de juiste acties. “If we are going to find sustainable solutions then we have to find a way to grasp the paradox that it is only through facing our vulnerability, painful truths, collective denial, grief and loss that we will be able to develop the emotionally informed and sustainable action that we need to take to save ourselves as well as the planet. Bron

Met andere woorden, als je niet verdrietig, angstig, boos of terneergeslagen (geweest) bent over de staat van het klimaat en de huidige ecologische situatie, zul je niet snel de beslissingen nemen die nodig zijn. Wensdenken, greenwashing en ongefundeerd optimisme liggen op de loer. En dan is wat je doet in het beste geval wel meegenomen, maar niet genoeg. Tegelijkertijd zijn er ook hoopvolle signalen – we weten veel meer over het klimaat en wat er nodig is dan tientallen jaren geleden.

Gemotiveerde acties

Voor mijzelf is het geven van deze workshop een goede manier om het vuurtje brandend te houden, niet weg te zakken in apathie en onvermogen, niet tevreden te zijn met mijn circulaire koffiekop (hoe leuk ook!) en actief te blijven zoeken naar manieren om daadwerkelijk een verschil te maken. Samen met het web van voorlopers blijven weven aan een samenleving die wèl in balans is. Want daar is in de workshop aanpak ook ruimte voor. Zoeken naar mogelijkheden. Naar het ripple effect dat jouw keuzes hebben. Als consument, maar ook als burger (met stemrecht en inspraak) als professional, als investeerder…. We eindigen de avond met de opbeurende gedachte dat goed voorbeeld doet volgen. Jouw voorleven op al deze vlakken heeft meer impact dan je denkt.

Ook meedoen?

Je bent van harte uitgenodigd op een volgende sessie! Op 10 juni is de eerste mogelijkheid in Amersfoort in het gloednieuwe SGD-house, gegeven door Floor Verdenius. Geef je op bij sandra@impact033.nl. En houd de agenda in de gaten voor toekomstige sessies! We zien je daar graag.

 

Voorlevers in de Climate Fresk Workshop

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen. 

Lees verder

Nieuw SDG House in Amersfoort

Nieuw SDG House in Amersfoort

Impact vanaf nu onderdeel van een nieuw SDG House in Amersfoort Op de Databankweg 20 in Amersfoort opent een nieuw SDG House.

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033