06 43228705 hallo@impact033.nl

Door: Sandra Barth

Al jaren draag ik bij aan een inclusieve en duurzame samenleving. Dat deed ik eerst met een vergaderlocatie waar mensen mochten komen vergaderen en leuke events waarbij we met elkaar in gesprek gingen of leuke sprekers kwamen. Ook had ik een netwerk opgezet van bewuste ondernemers. Op een gegeven moment kwam iemand van de gemeente op bezoek en vroeg of ik niet een netwerk wilde opzetten met impact ondernemers. Zij wilden deelnemen, maar geen eigenaar zijn. En zo begon mijn avontuur.

Onze eigen plek vormgeven

Met de overstromingen, oorlogen en opwarming van de aarde is het duidelijk dat de urgentie hoog is om in actie te komen. Vanuit een gevoel dat we allemaal onderdeel zijn van een zelfde energie, de mens, de dieren, de flora en de aarde zelf, voel ik me van binnenuit gedreven om hieraan te werken. Ook wil ik graag een aarde achterlaten, waar mijn kinderen – en inmiddels ook een kleinkind – prettig kunnen leven. De vraagstukken waar we tegenaan lopen zijn echter zó groot, dat we dat niet alleen kunnen, we moeten daarvoor organisaties én bewoners bij elkaar brengen rond deze vraagstukken.

Emergent werken

Maar hoe doe je dat als een enkeling, zonder team en wel wat netwerk, maar niet bij grote bedrijven én geen financiële stroom? Wie mijn nog niet kent, zal ik vertellen dat er twee spreuken zijn die mij kenmerken: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ en ‘Iedereen dacht dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist’. Mijn belangrijkste gereedschap is mijn intuïtie, luisteren en verbinden. Ik luister naar mensen wat ze beweegt en verbind het aan wat ik eerder hoorde. Door dit alles te verbinden ontstaat er een mogelijk beeld waar we met elkaar naar toe kunnen werken en dat toets ik weer bij alle deelnemers. Dat heet emergent werken: je weet van te voren niet waar je naar toe gaat, maar door je steeds af te stemmen op waar de energie zit en bij wie, kun je de volgende stap zetten.

Hoe het begon

En de energie zat bij dit netwerk, Impact033, opzetten. Ik ben begonnen met het lanceren van een website en vroeg iedereen in mijn omgeving om mee te doen, bedrijven en zzp’ers. Het netwerk groeide in no-time naar honderd deelnemers en tien partners. Een mooi begin! Omdat ik structureel elke maand een nieuwsbrief stuurde met positief nieuws, kwam Amersfoort landelijk bekend te staan als een stad waar hét gebeurt. Tenminste dat hoorde ik als ik iemand uit andere steden sprak. Dat maakte me best wel trots en ik dacht ik ben op de goede weg. Maar met veel ondernemers op een website heb je nog geen verandering in de samenleving. Ik droomde verder, wat zou ik nog kunnen toevoegen?

Concrete projecten

Het afgelopen jaar heb ik samen met andere professionals zo’n acht projecten gedaan, waarbij het altijd ging om mensen bij elkaar brengen. Dit was rond verschillende thema’s, denk hierbij aan biobased bouw, armoedebestrijding, wijkopbouw, diversiteit en inclusie in bedrijven. We betrokken jongeren, inwoners, bedrijven en organisaties. Een aantal projecten samen met stichtingen of in opdracht van de gemeente. Als klap op de vuurpijl zijn we ook officieel een SDG House* geworden in een samenwerking met een aantal organisaties. Vol van vertrouwen dat we met deze groei ook echt een verschil gaan maken en dat het netwerk steeds verder groeit, werkte ik lange dagen en weekenden door.

Allemaal onderdeel van één lichaam

Gelukkig bleef ik niet alleen. Remi-Armand Collaris stond mij bij en werd mijn medebestuurder. In de loop van het jaar ontstond er ook een groep professionals die landelijk bezig zijn en een hele wijze, krachtige vrouw van in de zeventig, Jelleke de Nooy van Tol, waar ik mee ging samenwerken. Het leerde me nog meer de verbindingen te zien die we allemaal hebben als mensen, maar ook als initiatieven in het land. Ze zegt onder andere dat we allemaal functioneren als één lichaam. Zo hebben armen een andere functie dan de maag en de benen anders dan de lymfenklieren. Extinction Rebellion, United Economy, Agenda 2029 en Plekmakers zijn allen net zo belangrijk.

Cocreatief en emergent

Vanuit deze holistische visie kijken en werken, maakt dat je je heel goed bewust wordt hoe dingen samenhangen en hoe complex alles in feite is. Landelijk, regionaal en lokaal. Van sectoren tot verschillende groepen in de samenleving. En ook hier komt het eenheidsgevoel weer terug. De wereld omarmen, dat is het enige wat ik kan doen. Als je je zo openstelt en cocreatief en emergent werkt, ben je kwetsbaar, maar tegelijkertijd ook heel sterk. 

Dieptepunt

Er zijn nog veel mensen die leven in een ratrace, in politieke arena’s, waar ze ‘kruid nodig hebben om te schieten’, en die kunnen zich niet voorstellen dat je zonder verborgen agenda volledig transparant te werk gaat. Je kan hier een bedreiging voor zijn. En op zich is dat een goed teken, want als je geen impact maakt, heb je geen tegenwerking.Toch gaat dat op den duur aan je vreten. De olifantenhuid wordt dunner. Je bouwt iets op en er brokkelt weer wat af omdat je tegenwerking hebt. Ik wist niet meer wat mijn vervolgstap zou zijn. Het was tijd om om hulp te vragen. 

Landelijke experts

Ik vroeg een aantal landelijke experts die vergelijkbare initiatieven elders met succes hebben gerund en/of opgezet of ze met me mee willen werken. Vertelde over mijn avontuur en over mijn dieptepunt en de kansen die er zijn nu we een SDG House zijn en landelijk zichtbaarheid hebben. Ik weet dat zij dezelfde manier van werken hebben: intuïtief en emergent. En ze hebben allemaal gezegd dat ze mee willen werken! Na de zomervakantie stellen we ze aan jullie voor. Gesterkt door deze mensen en hun denk- en doe-kracht zie ik weer energie stromen en nieuwe paden ontstaan. En hoe deze paden gaan lopen, hoef ik niet alleen uit te stippelen, deze weg gaan we samen vinden. En bij de openingsbijeenkomst van ons SDG House, waren meer dan zeventig mensen, de energie stroomt dus! 

Follow your dreams!

Sandra Barth

 

* Sustainable Development Goals zijn in 2015 door de Verenigde Naties ontwikkeld om de uitdagingen van deze tijd te benoemen. De SDG’s worden door bedrijven en overheden gebruikt om aan te geven aan welke doelen ze werken en hoe ze dat doen. Daarom is het een fijne bril om te gebruiken in communicatie naar bedrijven en overheden toe. In Nederland is SDG Nederland aanjager van de SDG’s en ze vormen een netwerk met een aantal vooraanstaande locaties die werken aan het realiseren van deze doelen, de zogeheten SDG Houses. We zijn dan ook trots dat we zijn toegelaten tot dit netwerk!

Lees ook: