06 43228705 hallo@impact033.nl

 

Je kunt er heel lang over ouwehoeren. Wat valt eronder, hoe dragen we bij, hoe kan het anders? Maar wat verfrissend, organisaties die duurzaamheid gewoon doen! Op 4 april opende het Kinderpanel van Amersfoort met een levensgrote stekker de grootste zonnecarport van Dierenpark Amersfoort. Met 522 panelen op het dak van de parkeergarage kunnen onder andere de Dierkeuken, de verblijven van de olifanten en schildpadden en de restaurants van het park voortaan van schone energie worden voorzien. En op een zonnige dag zelfs het hele park. Gewoon gedaan!  Blije gezichten dus, zo in het zonnetje dat speciaal voor de gelegenheid nog even zijn gezicht laat zien.

Opening zonnecarport Dierenpark Amersfoort

Clemont Struik, manager Veiligheid en Duurzaamheid is zichtbaar trots op dit nieuwste succesverhaal in zijn portefeuille. Hij haalt in zijn openingspraatje Sustainable Development Goal nr. 17 aan: partnerschappen. Want het realiseren van dit type oplossingen is altijd teamsport. Met de gemeente, de energieleverancier en in dit geval met specialist in energieoplossingen GroenLeven.

Pragmatisch ontwerp

GroenLeven hielp de dierentuin om pragmatische keuzes te maken. Parkeerplaatsen opgeven op het dak om de zonnepanelen te kunnen plaatsen? Niet nodig! Met een zonnecarport behoud je de parkeerplaatsen, en is de invalshoek van het zonlicht beter. Als de panelen aan beide zijden van glas zijn, kunnen ze aan de onderkant ook nog eens reflecterend zonlicht benutten. Vertraging verwacht met het aansluiten van het zonnepark omdat het electriciteitsnet al overvol is? Stem de capaciteit van de zonnepanelen dan af op het verwachte verbruik, zodat je geen energie aan het net teruglevert. En ontwerp de carport modulair, zodat je hem altijd kunt uitbreiden in de toekomst.

De twee organisaties vinden elkaar ook in de aandacht voor biodiversiteit en hergebruik. De verwachte terugverdientijd van de zonnecarport (minder dan 6 jaar) is ook een positieve uitkomst!

Circulaire economie

De relatief korte terugverdientijd komt, legt Head of Energy Solutions Jens van der Laan van GroenLeven uit, onder andere doordat de parkeergarage al ingericht was voor een extra parkeerlaag erbovenop. Hierdoor konden de betonnen kolommen van die constructie hergebruikt worden voor het dragen van de carport. Een circulaire primeur voor GroenLeven! Leuk feit: de parkeergarage zelf is ook al aan zijn tweede leven toe. Eerder stond hij al als tijdelijke garage bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, een medisch centrum. Toen hun nieuwbouw daar af was zijn de betonnen platen en de staalconstructie naar Amersfoort gehaald. Hartstikke circulair dus!

Hergebruik van materialen wordt op veel meer plekken toegepast, zo blijkt tijdens de rondleiding door het dierenpark. Zo wordt bijvoorbeeld snoeihout van het Utrechts Landschap gebruikt als voedsel voor onder andere de giraffen, als speelmateriaal, en daarna als insect-vriendelijk hekwerk. Bouwafval wordt hergebruikt, zoals in de XL insectenmuur.

Insectenmuur van bouwafval

Kritisch op verbruik

Er wordt in het dierenpark uiteraard ook kritisch naar energieverbruik gekeken. Dierenverblijven werden, ook met de fluctuerende energieprijs in het achterhoofd, waar mogelijk geïsoleerd. Als we zijn slaapvertrekken aan een inspectie onderwerpen, komt giraffe Melman nieuwsgierig kijken!

In de Dierkeuken wordt de hitte van koelcellen in de kelder eronder gebruikt om water te verwarmen. Op het dak van de Dierkeuken ligt sedum, dat warmte vasthoudt in de winter en de kantoren die er komen koeler houden in de zomer. Zo worden de verschillende lagen van dit nieuwe gebouw optimaal samen benut.

Giraffe Melman komt nieuwsgierig een kijkje nemen

Voorbeeldfunctie in educatie

 

Niet verwonderlijk dus, met al deze voorbeelden, dat Wethouder Stegeman in zijn openingsspeech benadrukt hoe Dierenpark Amersfoort een voorbeeldrol vervult in de ambitie van de Gemeente om CO2-neutraal en afvalloos te worden. Ook uit de rest van Nederland komen vertegenwoordigers van dierentuinen regelmatig een kijkje nemen in Amersfoort. Want naast duurzaamheid is ook op educatievlak een voorloper. Zo is er een stuk tuin geopend dat helemaal ingericht is voor lokale diersoorten, die natuurlijk geen kaartje hoeven te kopen en gewoon binnen kunnen kruipen, vliegen of waaien. En er staan spannende projecten op stapel rond de dilemmas in de leefomgeving van chimpansees.

Af is het natuurlijk nooit. Mijn droom is dat duurzaamheid gewoon van iedereen is hier, dat het net zo vanzelfsprekend is om na te streven als dierenwelzijn.Zegt Laura Jeuster, coordinator duurzaamheid van het dierenpark. Ondertussen is het devies: gewoon doorgaan met gewoon doen.

Gewoon Doen in de Dierentuin

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen. 

Lees verder

Samen Sterker Eemland

Samen Sterker Eemland

ZonMW kent subsidie toe voor ‘Samen Gezond’, onze participatiehub voor gezondheid, zorg en...

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033