06 43228705 hallo@impact033.nl

Terre des Hommes Amersfoort is een tweedehands winkel op Kamp 79. De gelijknamige internationale organisatie strijdt vanaf 1965 wereldwijd tegen kinderuitbuiting. Sinds 2013 runnen vrijwilligers ook een Terre des Hommes-winkel in Amersfoort. Door tweedehands kleding of spullen te doneren of kopen in de winkel help je mee met het financieren van de Terre des Hommes-projecten tegen kinderuitbuiting. 

 

Shoppen tegen kinderuitbuiting bij Terre des Hommes

Hoe het begon

Terre des Hommes bestaat sinds 1965. De naam betekent in het Frans mensen der aarde. Mensen en bedrijven doneren tweedehands kleding en spullen aan de winkels. In Nederland zijn zo’n veertig Terre des Hommes winkels. Vorig jaar hebben zij €1.2 miljoen opgebracht. De opbrengst van de verkochte kleding en spullen gebruikt Terre des Hommes om projecten te financieren tegen wereldwijde kinderuitbuiting.  Wanneer er te weinig geld is, wordt een project soms niet verlengd.  

Projecten tegen kinderuitbuiting

Ongeletterde kinderen werken bijvoorbeeld in de Mica mijnen van Madagaskar. In de Mica mijnen is amper toezicht en er is een groot risico op kindermisbruik. De veelal jonge kinderen leven soms zonder ouders in afgelegen tentjes en kunnen zich niet altijd een maaltijd veroorloven. Terre des Hommes zorgt ervoor dat zij een dagdeel onderwijs en een maaltijd krijgen. Hun huishoudbudget wordt ontlast, de kinderen kunnen iets leren, krijgen keuzemogelijkheden en kunnen hun ambities waarmaken. 

Ongelooflijk leuk team  

Sinds 23 november 2013 heeft Terre des Hommes ook een winkel in Amersfoort. Gertrude Hemminga, een erg vriendelijke en enthousiaste vrijwilliger, begon ooit als secretaris in het bestuur. Zij was altijd al fan van tweedehands. Als moeder van jonge kinderen raakte kinderuitbuiting haar erg. Het leukst aan haar werk vindt ze ”dat het team ongelooflijk leuk is” en iedereen op basis van de eigen interesses en kwaliteiten bijdraagt. Ook zoekt ze graag alles uit. 

Shoppen tegen kinderuitbuiting bij Terre des Hommes

De medewerkers van de Terre des Hommes werken er vrijwillig. Ze zijn er trots op dat de winkel er niet uitziet als een tweedehandswinkel. Aan de buitenkant van het gebouw staat dan ook op het raam: “‘1e keus, 2e hands.” Vorig jaar was de opbrengst €90.000. Terre des Hommes probeert een gewone winkel te zijn, maar heeft bijvoorbeeld niet ergens meerdere exemplaren van. Naast kleding doneren mensen ook bijvoorbeeld sieraden, boeken, woondecoratie en oud servies. 

Tweedehands kleding- en spullen

Terre des Hommes accepteert geen elektrische apparaten. Er zijn geen testmogelijkheden voor. Voor grote spullen zoals een piano is niet genoeg ruimte. De medewerkers controleren alle kleding en spullen. Alles moet heel en schoon zijn. Ook moet de kleding modieus zijn. Een medewerker stoomt de kleding om het mooier en frisser te maken. Kleding die niet schoon is wordt gewassen en ontbrekende knopen worden weer aan het kledingstuk genaaid. Zo kunnen waardevolle spullen nog een ronde mee.  

Groene gedachte uitdragen met cadeaubon

Terre des Hommes Amersfoort ziet het ook als haar opdracht om de “groene gedachte” nog verder uit te dragen. In de winkel is deze gedachte al ruim vertegenwoordigd. Sinds kort heeft Terre des Hommes Amersfoort een cadeaubon ontwikkeld. Mogelijk nodigt dit nóg meer mensen uit om langs te komen in de winkel. “Ook leuk voor in een “groen kerstpakket”, zo blikt vrijwilligster Hemminga al vooruit.  

Terre des Hommes is van maandag tot en met zaterdag open van 10:00 tot 17:00 

Shoppen tegen kinderuitbuiting bij Terre des Hommes
impact033
Shoppen tegen kinderuitbuiting bij Terre des Hommes
Shoppen tegen kinderuitbuiting bij Terre des Hommes

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033