06 43228705 hallo@impact033.nl

Burgemeester Molendijkflat in Amersfoort is het eerste flatgebouw dat dag en nacht gebruikmaakt van groene energie. Het gebouw heeft een slimme batterij die opgewekte zonne-energie opslaat en aan woningen kan leveren, zelfs als de zon niet schijnt. Het gebouw heeft geen constante toegang tot het elektriciteitsnet meer nodig. De slimme batterij is op 19 april aangezet door wethouder Astrid Janssen en Alliantie-directeur Joan van der Burgt tijdens een symbolische handeling en sindsdien is de flat over op groene energie.

Groene energie opwekken en opslaan

Volgens wethouder Janssen is het belangrijk om groene energie te gebruiken om goed te kunnen leven binnen de grenzen van onze aarde. Daarom werkt de gemeente samen met partners aan nieuwe manieren om groene energie op te wekken en op te slaan, zodat het beschikbaar wordt voor vele inwoners. Joan van der Burgt voegt toe dat de Alliantie samenwerkt met partners om al haar woningen uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te maken. Het gebouw gebruikt nu groene, lokaal geproduceerde energie zonder extra kosten voor de bewoners.

Slimme batterij

De slimme batterij heeft een opslagcapaciteit van 160 kWh en is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en op het elektriciteitsnet. De batterij vangt overtollige zonne-energie op die anders het net zou belasten op momenten van de dag dat het energieverbruik het hoogst is. Het zal de liften, verlichting en in de toekomst mogelijk het oplaadstation voor e-voertuigen van energie voorzien. Het gebouw zal naar schatting 15% op de energiekosten per jaar besparen, een besparing die aan de bewoners wordt doorberekend.

De batterij is geïnstalleerd in december 2022 en zal de komende 10 tot 15 jaar dag en nacht werken. Sinds die datum is de flat over op groene energie. In 2023 wordt de batterij getest om de juiste mix te vinden van het opslaan van energie en het ondersteunen van het lokale netwerk om de besparingen voor de huurders te maximaliseren. De batterij wordt aan het einde van zijn levensduur gerecycled.

Deelnemende partijen

De batterij is mogelijk gemaakt door een Europese samenwerking via de gemeente Amersfoort. Het is onderdeel van het Europese project ‘Advancing Communities towards low-Carbon energy Smart Systems’ (ACCESS), dat als doel heeft om projecten voor slimme energienetten sneller van de grond te krijgen. Het ACCESS-project wordt gefinancierd door de Europese Unie en ondersteund door verschillende onderzoeksinstituten en universiteiten. De Alliantie, de gemeente Amersfoort, het Europese innovatie adviesbureau Bax & Company en energiedienstverlener Petawatts zijn betrokken bij de exploitatie van de batterij.

Bron: gemeente Amersfoort

Flat over op groene energie dankzij slimme batterij

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Podcast aflevering: gaming for good

Podcast aflevering: gaming for good

Podcast aflevering: gaming for good In Dotslash Utrecht ontmoeten Jelle en Jos van . Jacometti spreekt over de werking van gamification.

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033