06 43228705 hallo@impact033.nl

Van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023 is het de week van de Circulaire Economie. Daarom vindt de uitreiking van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 plaats op 10 februari bij de Rockcity Brewery in Amersfoort. Een van de genomineerden is de Amersfoortse stichting Bratelle. Een mooie reden om de initiatiefnemer en impactondernemer Anita Schimmel te interviewen.

Masserende werking gaat oedeem tegen

Stichting Bratelle ontwikkelt een beha gemaakt met 3D techniek. De beha is bestemd voor vrouwen die na behandeling tegen borstkanker geconfronteerd worden met lymfoedeem in de borst. Dit geldt voor 1 op de 5 vrouwen, die borstkanker krijgen. Het textiel van de beha heeft een masserende werking dat de vorming van oedeem tegengaat en helpt verminderen. Bratelle werkt hierbij onder andere samen met het Meander MC in Amersfoort op zoek naar verdere verbetering van deze speciale beha.

Gevoel van eigenwaarde

Bratelle is na 5 jaar zelf testen en ontwikkelen in 2021 opgericht door Anita Schimmel. Zij kreeg zelf borstoedeem: “Je overwint borstkanker, maar de gevolgen ervan zijn nog jaren voelbaar. Voor mij was het belangrijk me weer mooi en sexy te kunnen voelen”. Ook Mariëtte Jilderda kwam erachter na haar eigen borstkanker dat een comfortabele en tegelijkertijd vrouwelijke beha niet voorhanden was. Na kennismaking met Anita besloten ze dit samen verder te ontwikkelen. De hekkensluiter van het drietal is Anneke Geitenbeek, de beste vriendin van Anita, die haar beide ouders aan kanker verloor en haar eierstokken preventief liet verwijderen. Samen hoopt het drietal dat met de mooie functionele lingerie het gevoel van eigenwaarde voor de vrouw na borstkanker weer toeneemt.

Bratelle ontwikkelt beha voor vrouwen met borstkanker

Circulair

Niet alleen hun eigen ervaring met kanker verbindt hen, maar ook hun ondernemerschap en de wil om een duurzame bijdrage te leveren. Met de subsidie uit het toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling van de gemeente Amersfoort zet Bratelle nu ook de stap om de beha circulair te ontwikkelen. Door gebruik te maken van circulaire garens en de toepassing van recyclede stoffen en geen kankerverwekkende stoffen in de beha’s te verwerken. Anita: “Als je met een ziekte te maken krijgt, ga je toch nadenken over de manier waarop je leeft. We willen niet onnodig milieuvervuilend werken, laat staan kankerverwekkende stoffen gebruiken”. Met de subsidie gaan ze samen met studenten en een garenexpert op zoek naar het meest geschikte duurzame productieproces om de BH te maken. “Niet alleen het vervaardigen willen we duurzaam doen, ook moet het mogelijk worden de afgedankte beha weer opnieuw te gebruiken”.

Missie 2023

De Bratelle wordt nu door een enkele verzekeraar 100% vergoed met een verwijsbrief van een behandelaar/oedeemtherapeut als er sprake is van een aanvullend pakket. “Als je het hebt over besparen op de zorgkosten, zouden verzekeraars bij ons in de rij moeten staan. Door het vergoeden van de beha kunnen ze op behandelingen bij oedeemtherapeuten besparen. En bovendien gaat de kwaliteit van leven van de vrouwen er op vooruit. We ontvangen als stichting gelukkig soms donaties waardoor we vrouwen, die de 170,- voor een beha niet kunnen betalen, toch een beha kunnen geven. De missie van Bratelle voor 2023 is daarom om de Bratelle in het basispakket te krijgen. Iedere vrouw zou moeten worden geholpen onafhankelijk van de inhoud van de portemonnee”, aldus Anita Schimmel.

Klik voor meer informatie op onderstaande knop:

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Bratelle ontwikkelt beha voor vrouwen met borstkanker

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033