Cultuur, community en vernieuwing: Impact033 is gevraagd om met de gemeente Amersfoort op een bijzonder Europees avontuur te gaan. De gemeente is geselecteerd als één van de zes Europese steden voor het URBACT-programma “Re-inventing Culture in Urban Places”. De andere steden zijn Budapest, Valencia, Dubrovnik, Bielsko-Biala en Dublin.
Waarom dit project?
Eenzaamheid is één van de grote uitdagingen in onze stad. Als Impact033 werken we al aan verschillende thema’s die onze regio duurzamer en inclusiever maken, zoals de energietransitie, Samen Gezond Eemland en een inclusieve arbeidsmarkt. Nu voegen we daar een nieuwe dimensie aan toe: het bestrijden van eenzaamheid met hulp van kunstenaars en gemeenschapsvorming.
De gemeente Amersfoort is penvoerder van dit Europese project en verantwoordelijk voor de verbinding met het bredere URBACT-netwerk. Vanuit haar beleid op het gebied van sociale samenhang, cultuur en gezondheid werkt de gemeente actief aan vernieuwende manieren om ontmoeting en inclusie te bevorderen. Deelname aan URBACT sluit aan bij de ambitie om Amersfoort samen met inwoners en partners toekomstbestendig en verbonden te maken.
Hoe gaan we dit aanpakken?
We bouwen voort op het succes van de Mondriaan Turnlabs, waar kunstenaars al lieten zien hoe ze met een verfrissende blik maatschappelijke thema’s kunnen aanpakken. In dit nieuwe project brengen we opnieuw kunstenaars samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Deze aanpak past perfect bij onze visie op het versterken van bewonersinitiatieven en het bouwen aan een weerbare samenleving.
Jeroen Fikkers
We werken samen met een kunstenaar, want in een creatief proces kom je tot inzichten die je nog niet eerder had. Daarom zal Jeroen Fikkers ons bij dit project begeleiden. Jeroen is een bekende beeldhouwer uit Amersfoort.
URBACT Projectteam Eenzaamheid
Naast kunstenaar Jeroen Fikkers zitten ernog twee personen in het projectteam:Sandra Barth van Impact033 verzorgt decoördinatie en Anne Arendsen van degemeente Amersfoort is opdrachtgevervoor dit project. Samen gaan we aan hetwerk om eerst te onderzoeken wateenzaamheid nu precies is en wat je kuntdoen om het aan te pakken. Daarna kijkenwe hoe we ervoor kunnen zorgen dat onzeaanpak ook ná dit project blijft bestaan. Het project duurt tot de zomer van 2026.
Het internationale aspect
Het avontuur begon in november 2024 in Boedapest. Daar gingen we samen met onze Europese partners de eerste plannen smeden en ervaringen uitwisselen wat de verschillende gemeentes al doen op het vlak van community en kunst. In 2025 en 2026 organiseren we verschillende bijeenkomsten waar kunst, gemeenschap en vernieuwing centraal staan. We zijn er trots op dat we onze Amersfoortse aanpak kunnen delen met andere Europese steden.
Samen maken we impact
Dit project sluit naadloos aan bij waar Impact033 voor staat: het verbinden van alle partijen in onze regio (overheid, bedrijven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en bewoners) om samen te werken aan een duurzame en inclusieve samenleving. Door kunstenaars in te zetten als verbindende factor, kunnen we op een vernieuwende manier werken aan het versterken van onze gemeenschap.
Doelen en verwachte resultaten
Dit project is onderdeel van het Europese URBACT-netwerk “Re-Inventing Culture in Urban Places”, waarin zes steden samenwerken aan het versterken van sociale cohesie via cultuur en gemeenschapsvorming. De gemeente Amersfoort brengt deze aanpak naar Nederland en bouwt voort op de succesvolle UIA-good practice van de gemeente Újbuda (Boedapest). Daar bewezen kunstenaars en culturele initiatieven hun waarde in het verminderen van eenzaamheid en het creëren van verbinding in de wijk.
Het doel van het project is om deze praktijk op een betekenisvolle manier te vertalen naar de Amersfoortse context. Door samen te werken met kunstenaars, bewoners, zorgpartijen en lokale organisaties, onderzoeken we hoe cultuur kan bijdragen aan duurzame sociale verbinding en het doorbreken van eenzaamheid.
De uiteindelijke opbrengst van het project is een concreet en gedragen Local Investment Plan: een plan dat beschrijft hoe Amersfoort ook na afloop van het project structureel blijft investeren in ontmoeting, cultuur en gemeenschapsvorming. Dit plan vormt de basis voor toekomstbestendig beleid én lokale actie.
Financiering
Dit project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO/ERDF) via het URBACT-programma. Zowel het overkoepelende project als de lokale uitvoering in Amersfoort ontvangen Europese steun om samenwerking, kennisuitwisseling en duurzame stedelijke ontwikkeling te versterken.
🔗 Meer informatie over het URBACT-programma vind je op: www.urbact.eu






Projectpartners:
Municipality of Újbuda, Mancomunidad de l’Horta Nord, Dubrovnik Development Agency, Bielsko-Biala Municipality en Sandyford Business District.
SDG’s waar dit project aan bijdraagt


