06 43228705 hallo@impact033.nl

Herenboeren en studenten voor duurzaam voedsel 

Tekst: Remi-Armand Collaris

Gezonde voeding met duurzaam voedsel draagt wezenlijk bij aan onze gezondheid en ons welbevinden. Nog even los van bevorderen van diversiteit in bodemleven en verbeteren van de levensomstandigheden van vee. Een goede reden om je hier hard voor te maken. Dit dachten ook de Herenboeren en studenten in ons land. 

Waarom duurzaam voedsel 

Als je dat handje aarde onder de microscoop bekijkt, zie je dat het er een drukte van jewelste is. Je ziet allerlei soorten diertjes, bacteriën en schimmels (ook wel micro-organismen genoemd). Al deze verschillende soorten hebben een eigen functie en dragen daarmee bij aan een evenwichtige bodem en gezonde, voedzame planten.  

Verschil met regulier geteeld voedsel 

Ploegen, kunstmest en pesticiden verstoren het bodemleven en daarmee de voedzaamheid van onze groenten en diervoeders. Biologische (regeneratief geteelde) groenten bevatten wel 125% meer voedingsstoffen (magnesium, ijzer, koper en veel andere voedingselementen) dan regulier geteelde groenten. Daar hoef je dus maar half zoveel van te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ondanks een overvloed aan eten kunnen wij en onze kinderen met regulier geteeld voedsel ondervoedingsverschijnselen ondervinden. Loont zich dus voor jou en je medewerkers om in de supermarkt, maar ook in onze bedrijfskantines, kritisch te zijn op hoe ons voedsel tot stand is gekomen. 

Wat is een Herenboerderij 

Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer in dienst die exclusief voor hen, het eten produceert dat ze willen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen. Dit zou super passen in de rijke agrarische geschiedenis van Amersfoort en haar omgeving. 

Hoe weten we dat dit werkt 

In Nederland draaien al Herenboerderijen in Boxtel, Loenen, regio Weert en Nederweert, Soerendonk, Alphen, Breda, Rotterdam, Apeldoorn en Assen. Verspreid over Nederland zijn daarnaast diverse Herenboerderijen in oprichting; sommigen pril, anderen vergevorderd. Deze ondersteunen elkaar en wisselen intensief ervaringen uit. 

Hulpvraag 

Herenboeren Amersfoort is een groep mensen uit de omgeving van Amersfoort die samen een eigen boerderij willen oprichten. Herenboeren Amersfoort zet zich daarmee in voor natuurgedreven, kleinschalige, lokale landbouw, met als motto “Samen duurzaam voedsel produceren”. Ze binden de strijd aan tegen een onzichtbare hongersnood door minderwaardig voedsel. 

Herenboeren Amersfoort zoekt leden. Daartoe organiseert zij op woensdag 5 februari een informatieavond. Inschrijven kan via deze link.

Kruiwagentocht door studenten 

Als we op het agrarisch onderwijs en de medische wetenschap moeten wachten om bovengenoemde inzichten de wereld in te helpen kunnen we nog lang wachten. Er hangt teveel onderzoek af van de financiering door grote farmaceutische bedrijven en bio-industrieleveranciers. Ze zitten te vast in het verhaal dat alleen kunstmatige medicijnen en antibiotica (Latijn voor “tegen het leven”), pesticiden (insecten-, schimmel- en onkruidverdelgers) en kunstmest onze gezondheid en voedselproductie op pijl kunnen houden. 
 
Een groep studenten in Wageningen heeft het plan op 22 april 2024, World Earth Day, mee te lopen in de vierde editie van de kruiwagenmars. Dit jaar staat de kruiwagenmars, georganiseerd door de Symphony of Soils, in het teken van zorgpreventie door gezonde voeding. Artsen schatten dat 60% van medicijnen niet nodig is. Gezonde voeding speelt hierbij een sleutelrol. Om deze boodschap uit te dragen lopen de studenten met kruiwagens vol gezonde voeding (bijvoorbeeld appels die ze onderweg uitdelen) van hun school in Wageningen naar een medische bestemming in Ede. 

Dit initiatief steunen 

De kruiwagentocht kan nog wel wat steun gebruiken. Appels, voor in de kruiwagens, ontwikkeling van een lespakket rond dit thema. Wellicht zelfs een Parallelactie in Amersfoort, bijvoorbeeld van een Agrarische school naar ons mooie nieuwe ziekenhuis. Alle hulp is welkom. 

Voor meer informatie klik hieronder de button. 

 

lees meer
Herenboeren en studenten voor duurzaam voedsel 

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen. 

Lees verder

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033