06 43228705 hallo@impact033.nl
Werken met impact Christien Kuysters

Door: Roel Wieringa

Mijn drijfveren

Na 30 jaar gewerkt te hebben als manager in de zorg (in veel verschillende rollen) heb ik er voor gekozen mij volledig te richten op het versterken van een gezonde samenleving. Alle zorgpartijen worden zich langzaam maar zeker bewust van het feit dat we elkaar nodig hebben om te werken aan een gezonde samenleving, maar weten vaak niet hoe. Professionals worstelen met het loslaten van regels, protocollen en procedures ofwel het eigen systeem waar zij in vast zitten. Naast de rol van zorgverlener/begeleider wordt de rol van coach/community builder steeds belangrijker. De belangrijkste waarde voor mij is vertrouwen. Als je mensen wilt samenbrengen voor een gezamenlijk belang, dan moeten mensen elkaar eerst leren kennen. Als mensen elkaar kennen, komt er vertrouwen. Vertrouwen om bijvoorbeeld te delen wat jij goed kunt en hoe je wilt of kunt bijdragen aan het gezamenlijke doel.

Zingeving en samenlevingsopbouw

Ik word gedreven door zingeving. Ieder mens heeft een uniek talent en wil van nature zijn talent inzetten voor de samenleving. Als geboren netwerker doe ik dat door netwerken te versterken en mensen, organisaties, gemeenten en bedrijven samen  te laten werken aan een gezonde samenleving. In de loop der jaren heb ik expertise opgebouwd op het gebied van zelforganisatie, hostmanship, talentontwikkeling en het versterken van gemeenschappen (community building). Die kennis wil ik graag doorgeven. Op dit moment werk ik mee aan praktijkgericht onderzoek bij de Hogeschool Windesheim / Urban Innovation op het gebied van samenlevingsopbouw. Verder ben ik mantelzorger, teamlid bij Impact033, netwerkregisseur voor het netwerk dementie D2 in de regio Eemland en projectcoördinator voor het project Samen Gezond Eemland, waar ik hieronder meer over zal vertellen.

Samen Gezond Eemland

Samen gezond in de regio Eemland!

Alleen samen kunnen we elkaar in de regio Eemland zo gezond mogelijk houden. Op dit moment staat de zorg steeds meer onder druk, niet alleen omdat er een steeds groter personeelstekort is maar ook doordat de vraag naar zorg toeneemt, onder andere doordat we steeds ouder worden. Daarom is het van belang om met elkaar te bouwen aan een gezonde samenleving waarin mensen minder zorg nodig zullen hebben. Zo kunnen we de zorgvraag en de druk op de zorg terugdringen.

Samen zorgen we voor een gezonde samenleving

Samenwerken aan een gezonder Eemland doen we in de participatiehub Samen Gezond Eemland;  In onze participatiehub werken bewoners en (zorg)organisaties gelijkwaardig samen aan oplossingen die de druk op de zorg verminderen en de gezondheid van bewoners bevorderen. Door middel van themabijeenkomsten ontdekken we met elkaar hoe we de samenwerking tussen bewoners en professionals kunnen versterken.

En als het toch nodig is bieden we optimale zorg en ondersteuning zodat mensen zo snel mogelijk weer gezond worden en het leven kunnen leiden zoals zij dat zelf willen. Houd de website in de gaten voor meer informatie. Heb je goede ideeën en wil je meedoen? Dan kan je je aanmelden via de website van de participatiehub.

Energietransitie als koppelkans om de gemeenschap te versterken

De energietransitie zie ik als een koppelkans om in de wijk of buurt samen te werken. In mijn eigen wijk ben ik voorzitter van het buurtteam Eurowoningen Toekomstbestendig. We zorgen ervoor dat iedereen die dat wil ook mee kan doen in de wijk. We ontwikkelden een buurtplan met daarin een stappenplan om je woning te isoleren. Samen met de Gemeente vroegen we provinciale en rijkssubsidies aan. De wijk werd proeftuin met behulp van een rijkssubsidie van 4 miljoen voor de wijk en we konden maatwerkadvies leveren op het gebied van techniek, financiën en communicatie dankzij provinciale subsidies. Doordat we zoveel mogelijk bewoners betrekken bij de ontwikkelingen en doordat mensen zich verbonden voelen aan het gezamenlijke doel (allemaal van het gas af) en hier eigenaarschap voor nemen, werkt de energietransitie heel verbindend. Er ontstaan allerlei mooi initiatieven, zoals webinars, gezamenlijke inkoop van isolatiemaatregels, een klussenteam, buurtcafé’s, etc.

Mijn verbinding met Impact033

Samen bouwen aan een leefbare samenleving! Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Daar wil ik graag bij helpen. Sandra Barth ken ik al heel lang. We hebben veel samen gewerkt op projecten rond Samen Sturen en we zagen elkaar veel bij Peer. Verder zijn we allebei netwerkers, zitten helemaal op dezelfde lijn m.b.t. de doelstellingen voor Impact033 en houden elkaar scherp. Ik heb er veel respect en bewondering voor hoe Sandra en Remy Armand in korte tijd een prachtige organisatie weten op te zetten, mooie mensen aan het team weten te verbinden en het netwerk weten te vergroten. Binnen het kernteam help ik bij het ontwikkelen van de strategische koers van Impact033.

Geleerde lessen

  • Een ontmoetingsplek in de buurt is essentieel om mensen samen te laten komen. Zorg er voor dat mensen zich uitgenodigd en welkom blijven voelen om te komen.
  • Alles is er al. Maak het alleen nog zichtbaar. En verbind dan dingen met elkaar. Zoek de community builder.
  • Zet bewoners aan het roer. Neem het niet over. Alles wat zij zelf kunnen doen, willen ze ook zelf doen.
  • Maak pret! Maak van elke meeting een feestje. Het leven is al zo ingewikkeld, soms.
  • Deel de (succes)verhalen.
  • Kijk samen vooruit en ga regelmatig samen op de heuvel staan. Kijk dan even terug. Hoe was dat? En kijk dan vooruit. Waar gaan we naar toe?