06 43228705 hallo@impact033.nl

Als duurzaamheid een examen was, zou de gemeente Amersfoort dan slagen? Wie dit artikel leest, wil waarschijnlijk bijdragen aan een duurzamer Amersfoort. Of het nu gaat om een bijdrage aan de werkgelegenheid in de gemeente, het stimuleren van een circulaire economie of het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar om onze resultaten te kunnen verbeteren, is het goed om te weten waar we nu staan. Waar scoren wij als gemeente zo laag op dat het ons gemiddelde omlaag haalt? Dat zijn de duurzaamheidsindicatoren die wij extra aandacht moeten geven.

De gemeentelijke Duurzaamheidsindex

De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex is een graadmeter voor hoe duurzaam een gemeente is  vergeleken met andere gemeenten. Wij als gemeente scoren een 6.1, maar is een ‘studenten tien’ ook een voldoende als het gaat om onze toekomst? Er zijn namelijk een aantal gebieden waar we zo’n laag cijfer halen dat het bijna niet meer op te halen is. 

 

 

Haalt Amersfoort het duurzaamheidsexamen?

Natuur

Amersfoort scoort een 3.2 op het gebied van natuur. Dit is misschien niet verbazend omdat het grootste gedeelte van onze gemeente bestaat uit een stad. Maar dat is geen reden om zo laag te scoren op deze indicator. Wij scoren namelijk lager dan zowel Amsterdam als Rotterdam. Stadsgroen wordt namelijk meegenomen in dit cijfer. Wat kunnen we doen om dit cijfer op te halen? De gemeentelijke duurzaamheidsindex raadt aan om meer groen in de stad te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen en stimuleren van groene daken, of tijdelijk ongebruikte grond een groene bestemming geven. Natuur in de stad is goed voor milieu, biodiversiteit en welzijn. Het is dus essentieel dat wij waar we kunnen, wij bijdragen aan een groenere stad. 

Jeugdwerkloosheid

Waar wij als gemeente een 7.8 scoren voor werkloosheid, halen we voor jeugdwerkloosheid maar een 4.9. Er is dus een grote kloof tussen professionals die langer in het werkveld zitten en starters als het gaat om het vinden van een baan. 11.6% van de 15 tot 25 jarigen is werkloos maar wel werkzoekend. Jongeren en starters hebben moeite met het vinden van een stage, een baan of een bijbaantje. Organisaties kunnen door het aanbieden van stageplekken, het vergoeden van opleidingen en het aannemen van starters zonder werkervaring helpen om jongeren aan het werk te krijgen. 

Hoe doen we meer dan voldoende?

Een 6.1 is net een voldoende, maar een voldoende is niet genoeg. Alle facetten van duurzaamheid zijn waardevol, maar het een compenseert het ander niet. Dat onze huizen goede energielabels hebben is iets om trots op te zijn. Maar dat maakt onze stad alleen figuurlijk groener. Het letterlijke groen is nog ver te zoeken. Andere indicatoren dan genoemd in dit artikel waar Amersfoort niet goed op scoort zijn bijvoorbeeld solvabiliteit met een 2.4, woonlasten met een 3.6, hernieuwbare energie met een 4.9 en sport met een 5.1. Alles wat we bijdragen draagt bij aan een duurzamer Amersfoort, maar laten we ons bewust blijven van onze goede en slechte punten. Zo kunnen we initiatieven steunen waar onze steun het hardst nodig is.

Meer cijfers inzien? Ga naar https://gdindex.nl/content/mijn-gemeente
Zien wat je kan doen om bij te dragen aan de verschillende duurzaamheidsindicatoren? Ga naar https://gdindex.nl/content/verbetermaatregelen

impact033
Haalt Amersfoort het duurzaamheidsexamen?

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033