De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er worden veel grondstoffen (water, energie, chemicaliën) gebruikt en verspild. Er komt ook steeds meer textiel bij. Meer dan de helft van het textiel in Nederland eindigt bij het restafval. De overheid wil ervoor zorgen dat textiel meer wordt hergebruikt. En dat er minder verspilling en vervuiling is. Daarom komen er nieuwe regels: de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel.
De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV)
De UPV regelgeving voor textiel gaat op 1 juli 2023 in. Dit houdt in dat producenten, importeurs en winkelketens die textiel produceren en verkopen, een inzamelsysteem moeten opzetten en hierover moeten rapporteren. Het gaat hier niet alleen om (bedrijfs)kleding, maar ook om bedlinnen, tafellinnen en huishoudlinnen. De modeketens moeten het oude textiel inzamelen in 2026 operationeel hebben.
Gezamenlijk opzetten recycleketen
De producenten moeten vanaf 2026 het inzamelsysteem in werking hebben en jaarlijks doorgeven aan Rijkswaterstaat hoe zij zich aan de textielregels voor hergebruik en recyclen houden. Het opzetten van een recycleketen is complex en kostbaar, daarom hebben brancheorganisaties Modint en Inretail gezamenlijk een stichting opgericht: Stichting UPV Textiel. Modeketens en producenten kunnen zich bij deze stichting aansluiten en zo de recycling van textiel eenvoudig en betaalbaar houden en aan de UPV verplichtingen voldoen.
Klaarmaken voor hergebruik en recyclen
De regels zijn pittig: de producenten moeten zorgen dat textiel opnieuw kan worden gebruikt voor hetzelfde product. Dat betekent het textielafval klaar laten maken voor hergebruik door een afvalverwerkingsbedrijf. Dit gaat het textiel controleren, schoonmaken en repareren. Recyclen betekent dat afvalstoffen opnieuw worden bewerkt tot producten of materialen. Bij vezel-tot-vezel recyclen worden er vezels gemaakt van textielafval. Die worden gebruikt voor nieuw textiel. Er zijn ook voorschriften voor de percentages die de producenten moeten klaarmaken voor hergebruik of recyclen. Deze percentages zullen vanaf 2025 steeds verhoogd worden.
Modeketens moeten oude textiel inzamelen
Kortom, reden voldoende om samen te werken in de keten en aan te sluiten bij de Stichting UPV Textiel. Door krachten te bundelen, zorgen wij ervoor dat de organisatie van een landelijk dekkend kwalitatief inname- en verwerkingssysteem zo efficiënt, effectief en betaalbaar mogelijk blijft. Met deelname aan het collectief kunt u eenvoudig en op een betaalbare manier voldoen aan de UPV-verplichtingen.
Bedrijven die textiel gebruiken
Bedrijven in de horeca, de zorg of andere branches die bedrijfskleding en -textiel gebruiken, zullen ook te maken krijgen met de gevolgen van deze wet. De producenten en leveranciers van deze producten zullen de gebruikende bedrijven informeren over hoe zij de afvalkleding inzamelen. Naar verwachting zal dit vanaf 2024 beginnen en in 2026 een dagelijkse realiteit zijn.
Volg Impact033
Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.
Lees verder
Podcast aflevering: 45. Gezond snacken is big business: de snackrevolutie van SNX
Podcast aflevering: 45. Gezonde snacken is big business: de snackrevolutie van SNX Impact033,...
Ontdekkingsreis naar de schat van Eemland
Samen met Oosterhout, Nijmegen werkt Impact033 voor Eemland aan een infrastructuur in de regio om...
Een Dag van Actieve Hoop bij ThuisWageningen
Een Dag van Actieve Hoop bij ThuisWageningen Op 7 november 2024 was ThuisWageningen niet alleen...