06 43228705 hallo@impact033.nl

Samen bouwen aan duurzame gemeenschappen

Vorige week reisden we met veertien nieuwsgierige zielen richting Friesland. Ons doel? Een kijkje nemen in de keuken van twee bijzondere plekken: Farsk in Britswert en Nije Leije. Dit zijn plekken waar mensen laten zien dat het anders kan – waar ze samen wonen, werken en leven op een manier die goed is voor mens én natuur. Waar Farsk al in volle gang is, is er in Nije Lije nog veel ruimte (40ha!) voor ontwikkeling. Deze dag is georganiseerd door Albert Jan Abma.

Talloze mogelijkheden

Na een rondleiding over het land konden wij onze ideeën spuien. We zagen het al helemaal voor ons: hennep  en andere grondstoffen voor biobased bouwmaterialen verbouwen, eigen huizen bouwen met deze materialen, samen een moestuin beheren en een gemeenschap creëren waar iedereen welkom is. En tenslotte het idee hoe mensen uit de Randstad een (woon)plek zouden kunnen krijgen: of dat nu voor even is of voor langere tijd.

Kom in je kracht plekken

In een tijd waarin oude systemen niet meer voldoen, ontstaan er op steeds meer plaatsen ‘eilanden van hoop’ – of zoals Margaret Wheatley ze noemt: ‘Islands of Sanity’. Wij noemen ze Kom in je kracht plekken. De recente excursie naar Farsk in Britswert en Nije Leije is hier een mooi voorbeeld van. Deze Friese broedplaatsen laten zien hoe een regeneratieve mini-economie er in de praktijk uit kan zien: van biobased bouwmaterialen tot gemeenschappelijke moestuinen.

Samen bouwen aan duurzame gemeenschappen
Samen bouwen aan duurzame gemeenschappen

Maatschappelijke waarde, ecologische duurzaamheid én menselijk welzijn

Christian Felber’s concept van de Gemeinwohl-Ökonomie (economie voor het algemeen welzijn) sluit hier naadloos op aan. Zijn theorie stelt dat economisch succes niet alleen in geld moet worden gemeten, maar ook in maatschappelijke waarde, ecologische duurzaamheid en menselijk welzijn. Dit zien we terug in deze initiatieven, waar mensen samen bouwen aan gemeenschappen die zowel sociaal als ecologisch regeneratief zijn. Wheatley benadrukt dat juist in onzekere tijden deze ‘eilanden van hoop’ cruciaal zijn. Het zijn plekken waar mensen elkaar vinden en ondersteunen, waar mensen samen bouwen aan duurzame gemeenschappen.

Welzijn van mens en natuur voorop

Wat deze plekken zo bijzonder maakt? Ze laten in het klein zien wat er mogelijk is als we anders gaan denken over economie en samenleven. Niet de winst staat voorop, maar het welzijn van mensen en de natuur. En het mooie is: dit gebeurt niet alleen in Friesland. Door heel Nederland ontstaan dit soort gemeenschappen, in steden én in het buitengebied.

Regionetwerk

Een groeiende beweging van regionale initiatieven heeft geleid tot een regionetwerk- inmiddels 15 regio’s! – laat zien dat er een sterke behoefte is aan deze nieuwe vormen van gemeenschap, zowel in steden als in het buitengebied. Op 25 november komen vijftien van deze regio’s voor het eerst bij elkaar.

Samen bouwen aan duurzame gemeenschappen

Lees meer: