06 43228705 hallo@impact033.nl

Door: Monique van Maare

Op het bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef werken ondernemers samen aan de energievoorziening voor de toekomst. Het bedrijventerrein wil een koploper zijn op het gebied van duurzaamheid.

Je kunt er al een tijd terecht voor sushi en snacks. Maar wist je dat je er sinds afgelopen jaar ook duurzaam gas en waterstof kunt tanken? En er op het terrein van Bergnet een kolonie bijen is neergestreken? De ondernemers, gemeente en netbeheerder Stedin werken er samen om in een 2030 CO₂-neutraal en circulair bedrijventerrein te worden. Zo werden er al eerder door de ondernemers gezamenlijk zonnepanelen aangeschaft en is er een preferred supplier geselecteerd als afvalophaler om transportbewegingen op het terrein te reduceren. Logistiek bedrijf HAVI switchte voor een deel van het wagenpark naar biodiesel, wat ook een flinke CO2-besparing opleverde.

Nieuw samenwerkingsproject toekomstbestendig energiegebruik

Het bedrijventerrein blijft verder innoveren. Op 6 maart vond de kick-off plaats van een samenwerkingsproject voor een duurzaam energiesysteem. Samen met Gemeente Amersfoort en de Provincie Utrecht gaan ondernemers van het terrein onderzoeken hoe ze energievoorziening voor de toekomst het beste kunnen inrichten. Door vraag en aanbod lokaal beter op elkaar af te stemmen hopen de partijen hun energiebehoeften nu en in de toekomst veilig te stellen.

Energiezekerheid is niet zomaar gegarandeerd. Ook Amersfoort heeft al last van netcongestie, waarbij de capaciteit van het net om elektriciteit te transporteren tekortschiet. Zo zet netbeheerder Stedin nieuwe grootverbruikers sinds vorig jaar op een wachtlijst, om de energie naar huishoudens te kunnen garanderen. Deze overbelasting van het net is niet nieuw. De energietransitie vraagt om een overgang van fossiele naar hernieuwbare bronnen van energie en gaat gepaard met een toenemende elektrificatie. De hernieuwbare bronnen zijn vaak ook nog eens decentraal opgewekt, op zonnevelden of door windmolens op zee. Al met al betekent het een grotere belasting voor het energienetwerk.

Het lokaal afstemmen van opwekking én gebruik is een belangrijke manier om de filesop het energienetwerk te ontlasten. Een bedrijventerrein is natuurlijk bij uitstek een plek waar enerzijds de ruimte is om energie op te wekken, maar ook veel energie gebruikt wordt, en er het liefst ook nog ruimte is voor groei.

“Digital Twin” model van het bedrijvenpark

In het project is een belangrijke rol weggelegd voor zogenaamde Digital Twin technologie. Een digital twin is een gedetailleerd digitaal model van het bedrijvenpark (of een gebouw, stad, of regio). Het model krijgt informatie over het huidig energieverbruik van de aanwezige bedrijven door de dag heen, mobiliteit op het terrein, de verschillende beschikbare energiebronnen. Daarnaast wordt het model ook gevoed met informatie over toekomstplannen, bijvoorbeeld voor nieuwe zonnepanelen op een bedrijfsdak, uitbreiding van een onderneming, of de geplande aanleg van een snellaadterrein voor elektrische autos. Met de digital twin kan er gekeken worden wat het effect is van deze plannen op de beschikbaarheid van energie.

Het spelen met het model en de gedetailleerde what-if scenarios zorgt bij de partijen voor een gedeeld beeld van de knelpunten op het park én van de mogelijkheden. Kan de overcapaciteit van een bedrijfsdak vol zonnepanelen misschien opgeslagen worden in batterijen, van elektrische autos bijvoorbeeld? Kan waterstof ook anders ingezet worden? Kunnen piekmomenten voorkomen worden door betere spreiding van het energiegebruik over het etmaal heen?

In de regio Drechtsteden, waar deze aanpak al eerder ingezet werd, wordt inmiddels gewerkt aan de het uitbreiden van de modellen naar de hele regio.

Jules van Liefland, adviseur Energietransitie bij de Gemeente, is optimistisch. Ik ben heel benieuwd wat het spelen met de modellen ons gaat laten zien en welke mogelijkheden de ondernemers in Amersfoort gaan onderzoeken.

 

Duurzame innovatie op bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen. 

Lees verder

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033