06 43228705 hallo@impact033.nl

Grenzend aan Kattenbroek en Nieuwland ligt het Hof van Duurzaamheid, heeft ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch aardgasvrije,groene woningen gebouwd. Wie zich daar na de afronding van de bouw begeeft, vindt er witte huizen omringd door groen met een houten interieur, en een flatgebouw waar groen verweven is in de structuur van het gebouw. De tegels op straat zijn halfopen zodat regenwater kan afstromen en het groen ruimte krijgt om te groeien en te ademen.

Symbiose

 

Architect Studio Nauta uit Rotterdam, landschapsarchitect Le Far West uit Arnhem en Schipper Bosch hebben samen het ontwerp gemaakt.De ontwerpers kregen daarbij expliciet de vraag om een bijzondere buurt te vormgeven, waarbij aandacht is voor groen en duurzaamheid. Het Hof van Duurzaamheid, waarbij gebouw en natuur een symbiose aangaan, was daarop het antwoord van de ontwerpers op deze vraag.

Door deze samenwerking om tot nieuwe woonoplossingen te komen, is het Hof van Duurzaamheid niet alleen een voorbeeld van duurzaam ontwerp, maar ook een voorbeeld voor een samenwerking tussen ontwikkelaars, beleggers en ontwerpers waarbij een duurzame toekomst centraal komt te staan. Niet alleen gebouw en natuur gaan een symbiose aan, ook de partijen die samenwerken voor een duurzame toekomst hebben elkaar nodig om van plan tot actie te kunnen komen. Toch gaat innovatie niet altijd gemakkelijk wanneer de wereld nog niet gemaakt is op de duurzame oplossingen waar ontwerpers mee komen. 

Wanneer innovatie sneller gaat dan regelgeving

Waar door heel Amersfoort nog de meer gebruikelijke betonnen woningen gebouwd worden, ging de directeur van Schipper Bosch, Bart Schoonderbeek, op zoek naar manieren om de woningbouw te verduurzamen. Om dit te verwezenlijken heeft hij veel obstakels moeten trotseren. De woningen in het Hof van Duurzaamheid zijn gebouwd van hout. Omdat dit niet meer gebruikelijk is in Nederland was er geen houtleverancier te vinden die garantie kon bieden dat het hout voldoet aan de eisen van de Nederlandse bouwregelgeving. Maar bouwen met hout, in dit geval ‘Crosslaminated Timber’, zorgt voor een lagere CO2-uitstoot tijdens het bouwproces. Daarnaast wordt uitstoot door transport verminderd, en zijn de woningen beter te verplaatsen of recyclen. Om deze bouwstijl toch mogelijk te maken besloot Bart Schoonderbeek om zelf een houtbouwbedrijf te beginnen. 

De toekomst van duurzame woningbouw

Zoals het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort, zijn er verspreid door Nederland nog vele initiatieven waar architecten, aannemers, beleggers, landschapsarchitecten en nog vele andere partijen samen komen om woningen te bouwen die future proof zijn. Een voorbeeld is woontoren Sawa in Rotterdam en wooncomplex Groenmarkt in Amsterdam. Een mooi resultaat van deze boom van pioniers in de duurzame woningbouw, is dat het volgende project al vele blueprints heeft om uit te kiezen. Het volgende project waar ‘Crosslaminated Timber’ gebruikt wordt om de woningen te bouwen, hoeft zich in ieder geval geen zorgen meer te maken om het vinden van hout wat voldoet aan de Nederlandse wet en regelgeving.

Het Hof van Duurzaamheid

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033