06 43228705 hallo@impact033.nl

Bron: De Stad Amersfoort 15 februari 2023

Aardgasvrij Schothorst-Zuid dichterbij door speciale subsidie

Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft recent een subsidie toegekend aan Warmtebedrijf Amersfoort voor de aanleg van een warmtenet voor een aardgasvrij Schothorst-Zuid. Deze Warmtenetten Investerings Subsidie, of kortweg WIS, is een speciale subsidie voor warmtenetten om zo de kosten voor de aanleg omlaag te brengen. Hierdoor kan het plan van de gemeente Amersfoort om deze wijk van het aardgas af te halen van start.

Schothorst-Zuid staat in de Transitievisie Warmte van de gemeente Amersfoort aangemerkt als de eerste Amersfoortse wijk die van het aardgas afgaat. Bewoners kunnen zelf kiezen voor een alternatief voor aardgas, zoals een warmtenet of een warmtepomp. Uit diverse onderzoeken van de gemeente bleek dat het warmtenet voor Schothorst-Zuid de beste collectieve oplossing is en het minste kost. Daar komt nu ook nog de WIS-subsidie bij die de aanlegkosten omlaag brengt. Het Warmtebedrijf gaat nu kijken of er genoeg belangstelling is voor een warmtenet (70% van de bewoners) in de wijk, per buurt(deel) en per straat.

Stroomversnelling

Vanaf 2018 waren de voorbereidingen in volle gang, maar in 2020 strandde het plan op de subsidie voor Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) die niet werd toegekend. De WIS is een nieuwe subsidie die sinds 2023 beschikbaar is. Warmtebedrijf Amersfoort krijgt met haar plan voor Schothorst-Zuid nu als één van de eerste warmtebedrijven in Nederland de subsidie toegekend en geeft het voordeel van de subsidie door aan de bewoners. Een warmtenetaansluiting kost hierdoor ca. 6.875 euro incl. btw voor woningeigenaren in Schothorst-Zuid, afhankelijk van maatwerk. Het Warmtebedrijf biedt bovendien bewoners aan om de woning volledig aardgasvrij te maken met een speciale bundelprijs. Dit kan door de gaskookplaat te vervangen voor een inductiekookplaat. De kosten hiervoor worden later bekendgemaakt.

Subsidiemogelijkheden

Wanneer een woning volledig aardgasvrij is, heeft de rijksoverheid verschillende subsidiemogelijkheden. Deze subsidies verlagen de kosten voor bewoners aanzienlijk. Zo kunnen woningeigenaren zelf, of met hulp van de gemeente Amersfoort, ook 3.775 euro ISDE-subsidie aanvragen (mits de woning volledig aardgasvrij gemaakt is). Hierdoor komen de kosten voor een warmtenetaansluiting voor woningeigenaren uit op ca. 3.100 euro. Voor de bewoners die woonruimte huren in de wijk loopt de aansluiting via de verhuurders, die in de meeste gevallen ook direct van de WIS profiteren. 

Warmtenet kan in elke woning

Gelukkig is een aardgasvrij Schothorst-Zuid dichterbij door speciale subsidie van RVO. Regiodirecteur Anita van den Berg licht toe: ,,Een woning aardgasvrij maken kost hoe dan ook geld. Een warmtenet is in principe voor iedere woning geschikt, zonder dat mensen meteen moeten investeren in isolatiemaatregelen die een lange terugverdientijd hebben. Wel kan het interessant zijn gelijktijdig isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren met een warmtenetaansluiting, want ook daar zijn weer speciale subsidiepotjes voor. Als Warmtebedrijf doen wij ons best om zo transparant mogelijk te zijn over de kosten, zo staan onze tarieven gewoon bij ons op de website. Bij een warmtepomp moet je bijvoorbeeld wel kijken naar meer kosten voor isolatie, laagtemperatuur-radiatoren of vloerverwarming. Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opties om je woning aardgasvrij te maken. Het warmtenet is immers geen verplichting maar een alternatief voor aardgas die dankzij deze subsidie goedkoper geworden is voor deze wijk. Maar het is wel een collectieve oplossing – het kan alleen aangelegd worden als ook genoeg mensen ervoor kiezen.”

Meer informatie via de button hieronder.

lees meer
Aardgasvrij Schothorst-Zuid dichterbij door speciale subsidie

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen. 

Lees verder

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033