06 43228705 hallo@impact033.nl

De transitiebeweging landelijk én lokaal stimuleren

In 2019 gaf ik al een lezing over krachten bundelen voor de betekeniseconomie, maar nu is het zover dat Impact033 dit echt aan het doen is. Lokaal, maar ook landelijk. Samen met WeAll Nederland en andere transitieversnellers bouwen we een netwerk van, voor en door voorlevers die bouwen aan een regeneratieve en inclusieve samenleving.

Fase van neergang

Laatst keek ik een interview met prof Bas van Bavel over zijn boek De Onzichtbare hand. Hij vertelt dat we historisch gezien in een fase van neergang zijn aangekomen. Er is door economische principes een ongelijke vermogensverdeling ontstaan, er wordt vooral geïnvesteerd in fondsen en technologie, niet in bedrijven die banen opleveren, het percentage van het nationaal inkomen dat naar arbeid gaat, neemt al vijftig jaar geleidelijk af en de welvaartsontwikkeling vlakt ook af. Om er nog een schepje bovenop te doen, vertelt Van Bavel, hebben we ook te maken met de verwoesting van onze leefomgeving en ontevredenheid bij de mensen.

Geen zorg: wij zijn de oplossing

Er zijn partijen die naar de markt kijken voor een oplossing en anderen kijken naar de overheid. Maar deze partijen kunnen het niet alleen. In het verleden is gebleken dat als een markteconomie in een neerwaartse spiraal zit, er alleen vanuit de bevolking een oplossing kan komen. Bijvoorbeeld na de tweede wereldoorlog: de naoorlogse samenleving was zo veerkrachtig dankzij deze opbouw van de samenleving. De samenwerkingen in de vorm van coalities, coöperaties en dergelijke waren niet afhankelijk van de markt, niet van beurskoersen en gingen samen aan de slag. Deze associaties zijn samen met het bedrijfsleven en overheid in positie gekomen om de steunpilaren van de wederopbouw te zijn.

De steunpilaren van de samenleving

Dit is nu weer aan het gebeuren. Ik zie het ontstaan. De associaties ontstaan en bundelen hun krachten. Vorige week is besloten dat er een gelote burgerraad komt in Amersfoort, er zijn groepen bewoners en ondernemers bezig met de thema’s energie, voedsel, inclusieve arbeidsmarkt en nog veel meer thema’s. De afgelopen tijd is er een beweging op gang gekomen waarin steeds meer initiatieven gaan samenwerken en elkaar versterken. Daarom zetten we ons in om deze steunpilaren van de samenleving anno nu te faciliteren en verder te helpen.

Initiatiefdag van, voor en door voorlevers

Ben jij zo’n steunpilaar (in wording)? Sta jij met je poten in de klei, in de voorhoede van de nieuwe samenleving? Kom jij dagelijks in de praktijk in aanraking hoe het is om te bouwen aan een regeneratieve en/of inclusieve samenleving? Je hebt geen uitleg nodig waarom, je doet het al. Op 26 maart organiseren we een dag voor steunpilaren zoals jij: samen met gelijkgestemden de beweging groter maken. 

De transitiebeweging landelijk én lokaal stimuleren

Op 26 maart is er een bijeenkomst in Amersfoort waar we de landelijke transitieversnellers en voorlevers bij elkaar brengen. De transitieversnellers en voorlevers zijn allemaal op hun eigen plek actief: de overheid, financiële sector, als bewonersinitiatief, impact ondernemer of op wat voor manier ook. Ze trekken op 26 maart naar Amersfoort naar de nieuwe locatie, waar ook Impact033 zich vestigt: People&Places, Databankweg 20, Amersfoort. Wil je meer weten over deze bijeenkomst voor en voor voorlevers? Klik dan op de lees meer knop hieronder.

lees meer
De transitiebeweging landelijk én lokaal stimuleren

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen. 

Lees verder

Kennissessie Inclusief leiderschap

Kennissessie Inclusief leiderschap

Kennissessie Inclusief leiderschap
Bedrijven en organisaties presteren beter als zij mensen in dienst hebben met verschillende culturele en etnische achtergronden. Het helpt bij het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt en versterkt het innovatieve vermogen van je onderneming. Een diverse en inclusieve organisatie draagt bij aan een succesvolle onderneming en uiteindelijk de winstgevendheid.

De gemeente Amersfoort stimuleert een inclusieve en diverse maatschappij. Daarom organiseert zij samen met Impact033 deze kennissessie over de kracht van inclusief ondernemen.

Doe mee aan het ontwikkeltraject Inclusief Leiderschap

Doe mee aan het ontwikkeltraject Inclusief Leiderschap

Doe mee aan het ontwikkeltraject Inclusief Leiderschap
Tijdens dit ontwikkeltraject hoor je van bevlogen experts hun visie op leiderschap, diversiteit en inclusie en psychologische veiligheid. Ervaringsdeskundigen delen hoe zij met het thema diversiteit en inclusie omgaan in hun organisatie. Tenslotte maak je een plan van aanpak voor jouw bedrijf of organisatie en voer je dit uit. Samen met de andere deelnemers wissel je ervaringen uit en leer je van elkaar.

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033