06 43228705 hallo@impact033.nl

 Ik kijk mijn ogen uit bij de nieuwe Upcycle winkel van de NS, een tijdelijke pop-up store in een van die vissenkommen in de hal van Utrecht Centraal. Ze verkopen espadrilles van de stof van oude treinbanken, weekendtassen, lampenkappen en sleutelhangers, allemaal gemaakt van materialen uit gesloopte treinen. Het nieuwste charme-offensief van de duurzame vervoerder.

Up-cyclen: mooi woord! Bij recyclen krijg je ondanks alle goede bedoelingen toch materiaal van steeds lagere kwaliteit: plastic dat alleen nog als straatmeubilair gebruikt kan worden, papier dat langzamerhand steeds muiziger wordt. Bij upcycling is het idee dat iets ouds juist een beter leven krijgt. Als deel van een waardevoller product. Of – cynisch – van een product met meer marge. Maar toch. Het is inspirerend. Zo kan het dus ook. Zo móet het dus ook.

Ik reken een opschrijfboek af. De kaften zijn gemaakt van die oude gele spoorborden. Mijn boek gaat elk half uur naar Nijmegen, behalve op zon- en feestdagen. “Het is een cadeau,” zeg ik. “Kun je het misschien inpakken?” Ik krijg een meewarige blik. “Nee mevrouw, we proberen juist zo weinig mogelijk verpakkingen te gebruiken.” Oh ja. Zó moet het.

Tot 12 november kun je terecht bij de NS UP-Cycle winkel op station Utrecht Centraal. Daarna kun je nog terecht op de website van de deelnemende ondernemers, zoals VerdraaidGoed en Fraenck.

Upcycling met materialen uit oude treinen

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033