06 43228705 hallo@impact033.nl

Op dinsdag 6 juni was er een zomerborrel van Bedrijvenvereniging. De borrel vond plaats bij Toyota van Gent op Ruimtevaart 4. Het onderwerp was dit keer: duurzaamheid. De projectmanager verduurzamen bedrijven en bedrijventerreinen bij Gemeente Amersfoort, Melissa Mackaaij vertelde over vergoedingen, subsidies en regelingen waarmee de gemeente bedrijven faciliteert duurzamer te ondernemen. Na afloop kon iedereen elkaar leren kennen en ideeën uitwisselen tijdens de borrel.

Gemeente Amersfoort en duurzaamheid 

Energiecoaches geven ondernemers kosteloos energieadvies, inclusief een jaar begeleiding via de klimaatroute. Je kunt gratis een dakconstructieonderzoek aanvragen t.b.v. zon en/of groen op het dak, haalbaarheidsonderzoeken laten doen en groenadvies krijgen over de vergroening van de eigen kavels. Er is voor bedrijven een subsidie voor groene daken. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor een subsidieloket voor ondernemers en is bezig met het programma Verduurzamen Bedrijventerreinen NL en een werkgevers aanpak GoedOpWeg. Elke regio krijgt een eigen energieloket.   

Kansen en belemmeringen 

De gemeente wilde van de bedrijven weten wat de kansen zijn op Calveen waar de gemeente op in kan spelen, wat de belemmeringen zijn, wat de gemeente kan doen en hoe we samen verder komen. Samenwerking met de bedrijven in de buurt is belangrijk. Er is een tekort aan planten en parkeerplekken in de buurt. Parkeerplekken moeten gecombineerd worden met duurzaamheid. Ook is er een energietransitie en economisch probleem. Een snellaadhub kan een oplossing zijn.  

Zomerborrel Bedrijvenvereniging Calveen over Duurzaamheid

Wetgeving  

Melissa geeft een overzicht van wetten waar bedrijven aan moeten voldoen, want om met elkaar de klimaatdoelstellingen te behalen, is het noodzakelijk dat op alle fronten gewerkt wordt aan verduurzaming. Denk hierbij aan:

  • De energiebesparings- en informatieplicht: het gaat om een energieverbruik van jaarlijks 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent). Kantoorpanden moeten voldoen aan Energielabel C. Vanaf 1 juli 2023 wordt de energiebesparingsplicht aangepast. In plaats van 5 jaar geldt de energiebesparingsplicht straks voor 7 jaar.
  • De Renovatiestandaard wordt verscherpt en er komt een energielabelplicht voor Utiliteitsbouw.
  • Vanaf 2050 worden alle gebouwen Zero Emission Buildings. 

 

Subsidies

De gemeente helpt bedrijven hierbij met subsidies. Melissa noemt een aantal:

  • Lokaal is er een subsidieregeling voor Groene Daken.
  • Regionaal is er een Uitvoeringsverordening Subsidie Energietransitie provincie Utrecht (USET)
  • ‘Regeling stimuleringsbijdrage stedelijk gebied 2023’ (waterschap vallei & Veluwe).
  • Landelijk is er een subsidieregeling Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen,
  • Subsidie voor de stimulering van duurzame energieproducten en klimaattransitie (SDE++),
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en
  • Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM).

Er moet veel gebeuren: al deze regelingen moeten bedrijven helpen te verduurzamen. Zoals Melissa het aangaf: je hoeft het als ondernemer niet zelf te doen, de gemeente doet het graag samen. Neem gerust contact op met haar als je meer wilt weten over één van deze regelingen.

Zomerborrel Bedrijvenvereniging Calveen over Duurzaamheid

Al met al was het een gezellige en informatieve bijeenkomst. Er zijn weer mooie verbindingen gelegd tussen de ondernemers op het bedrijventerrein en wie weet, gaan de pandeigenaren ook met de gemeente aan de slag Calveen te vergroenen.

Zomerborrel Bedrijvenvereniging Calveen over Duurzaamheid

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033