06 43228705 hallo@impact033.nl

De Wereldbank waarschuwde onlangs voor het einde van een periode van dertig jaar economische groei. Staan we aan de vooravond van een economische transitie en hoe zou een ander economisch systeem eruit moeten zien?

 

Nieuwe wereld zonder focus op economische groei

Op 11 april 2023 was Kees Klomp met Paul Schenderling te gast bij SpraakmakersOp1 om te vertellen hoe we kunnen bouwen aan een nieuwe wereld waarbij we niet alleen focussen op economische groei. We lopen tegen ecologische grenzen aan qua grondstoffen en uitstoot, we moeten onze levensstijl grondig aanpassen én wat we denken: ons wereldbeeld en zelfbeeld staat hierdoor ook op instorten. In deze blog vat ik dit interview samen vertel ik wat je als organisatie kunt doen.

We kunnen het verhaal veranderen

Kees: ‘We zitten vast in een systeem, waarvan de grenzen zijn bereikt. Het lijkt erop dat economie een doel is geworden, terwijl het een middel is. We leven in een samenleving die geëconomiseerd is. Neem nu de term BV Nederland, dat is een uiting waarbij ons wereldbeeld draait om economie. We moeten terug naar de tekentafel en daarbij de groene groei centraal te stellen. We zijn vergeten dat een economie is niet meer dan een afspraak hoe we omgaan met schaarse middelen en het bevorderen van welzijn. Het is een verhaal hoe we het gaan doen en dit verhaal kunnen we veranderen.’

Geen symptoombestrijding maar verhaal aanpassen

Het huidige verhaal over economie staat ons in de weg. Kees legt uit dat de werkelijkheid zich aandient in drie lagen: de symptoom laag (dat wat we waarnemen), de systeemlaag en daaronder zit nog een verhaallaag, onze paradigma’s en overtuigingen. Het gevaar is beleidsmaatregelen loslaten op de symptomen en dat werkt niet. Het gedrag van mensen bepaalt hoe een systeem werkt en dat gedrag komt voort uit hun overtuigingen en paradigma’s: het verhaal waar ze in geloven, het wereldbeeld dat ze hebben. We moeten dus de verhaallijn aanpassen.

Een narratief om een nieuw wereldbeeld en zelfbeeld te creëren

Het verhaal van economische groei, materiële welvaart, is zo dominant geworden in het narratief, dat we ons niet kunnen voorstellen dat er ook andere verhalen mogelijk zijn. Het narratief in deze context is dat wat er gepubliceerd, geschreven en gesproken wordt van (social) media tot universiteiten en van board rooms tot verjaardagen. Er is dus een nieuw narratief nodig waarin we vertellen hoe het wel kan én dat we samen op zoek gaan hoe dit in te vullen. Ik draag vanuit mijn eigen vierkante meter in Amersfoort graag bij aan dit narratief.

Het kan wél!

Dat is de slogan die ik hanteer bij de projecten van Impact033. Bij deze projecten geven we samen vorm aan een nieuw economisch systeem, een nieuw wereldbeeld waarin we naast financiële belangen ook kijken naar sociale en ecologische factoren. Ik ben Impact033 gestart omdat ik graag in de regio Amersfoort een bijdrage lever aan de benodigde systeemverandering en het vertellen van het nieuwe verhaal. Ik woon hier, ik heb hier mijn netwerk en ik zie dat er nog veel te doen is willen we de doelstellingen behalen in 2030. Het kwam goed uit dat ik gebeld werd om tijdens een radio-interview op New Business Radio dit verhaal te vertellen.

Corona-schulden, regels en wetten

Er komt veel op bedrijven af: ze moeten hun corona-schulden afbetalen. Veel ondernemers zijn nog niet begonnen met terugbetalen en deze week viel er een aanmaning van de Belastingdienst bij hen op de mat. Er zijn steeds meer regels rond verduurzaming waar ondernemers aan moeten voldoen. Ik kan me voorstellen dat het je als ondernemer duizelt van al die regels en wetten. Toch kunnen we er niet aan ontkomen niet alleen de bedrijfsvoering aan te passen, maar ook hoe we denken over ondernemen.

Een shift in denken

Wat nog wel het belangrijkste is, is dat we een shift in denken krijgen: We hebben allemaal als ondernemer geleerd dat een organisatie winst moet maken en alle principes zijn daarop gericht: aandelen, bankleningen, begrotingen en doelstellingen. We moeten niet alleen kijken wat het financieel oplevert, maar ook kijken wat het oplevert voor de omgeving: hoe staat het met het welzijn in de keten en in de omgeving van de organisatie? Wat heeft de bedrijfsvoering van de organisatie voor invloed op het systeem om de organisatie heen?

Een nieuw verhaal in je organisatie

Impact033 helpt bedrijven om duurzaamheid in het DNA van hun organisatie te krijgen door focus op denken en gedrag. Samen bouwen aan een nieuw verhaal met interactieve werkvormen én ondersteuning bij de bedrijfskundige aspecten. We denken mee hoe je alle ballen in de lucht kunt houden. We hebben een aantal partners die in de organisatie aan de slag kunnen gaan, met het MT, met medewerkers, met HR en/of met inkoop.

Nu gelijk doen: de eerste stap!

Elk organisatie heeft zijn eigen vraagstukken en kan altijd een afspraak maken met ons. We kijken gezamenlijk wat er speelt. Wat is een mooie eerste stap om met je organisatie te zetten? We hebben hiervoor een duurzaamheidsgame, waarbij je bepaalt welke SDG’s relevant zijn gezien jouw organisatiedoelen.

Toekomstperspectief

In het radio-interview vroeg Ron Lemmens: ‘Wat is jouw toekomstperspectief?’ Als we geloven een mooie toekomst, gaan we daar ook naar handelen en deze met elkaar creëren. Door elkaar het nieuwe verhaal te blijven vertellen, ontstaat deze nieuwe wereld. Toch kun je als ondernemer soms de moed verliezen, al is het om financiële redenen of met alles wat er op je bordje ligt. Daar zou ik tegen willen zeggen: Je hoeft het niet alleen te doen, we doen het samen.

Afspraak maken?

Mail mij op sandra@impact033.nl of bel 06-43228705.

Beluister het radio-interview via de onderstaande button:

 

impact033
Een nieuw verhaal in jouw organisatie

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033