06 43228705 hallo@impact033.nl

Twee jaar geleden dacht men nog dat het op 11 mei zou vallen, maar op 12 april 2023 was het al zover: Dutch Overshoot Day. Dit betekent dat Nederland op deze dag net zoveel grondstoffen, water en land heeft verbruikt als de aarde in een jaar kan produceren en vernieuwen. Vanaf deze datum gebruikt Nederland meer dan zijn eerlijke aandeel in de natuurlijke hulpbronnen van de planeet en draagt daarmee bij aan de uitputting van de aarde.

Grondstoffen uit andere landen

Op overshootday.org is te lezen: ‘De oorlog in Oekraïne en grondstofleveringsproblemen tijdens corona, maken pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Nederland is van grondstoffen uit andere landen. Verstoringen van dit fragiele systeem kunnen gemakkelijk de economische en sociale stabiliteit van Nederland ondermijnen. Het is daarom niet meer dan logisch dat Nederland zich voorbereid op een wereld van grondstof-schaarste en klimaatverandering. Omgekeerd dan wat vaak nog gedacht wordt, betekent verduurzamen meer zekerheid en minder afhankelijkheid.

Te grote ecologische voetafdruk

Wat Nederland op dit moment van de Aarde vraagt is niet houdbaar. Anders gezegd: onze ecologische voetafdruk is te groot. In het kort:

  • De ecologische voetafdruk van Nederland is meer dan 7 keer zo groot als de Nederlandse biocapaciteit en 3,6 maal groter dan wat wereldwijd beschikbaar is.
  • De carbon-footprint van Nederland is 60% van onze totale voetafdruk. Ook als de doelstelling van 55% reductie in 2030 gehaald wordt, blijft CO2 uitstoot de dominante factor van onze voetafdruk.
  • Onze stikstofuitstoot per hectare ligt ruim 4 maal hoger dan het Europees gemiddelde. De stikstofcrisis zorgt voor ongewenste vertraging op de uitvoering van de energietransitie.
  • Voedsel is goed voor bijna een kwart van de totale ecologische voetafdruk. De vlees- en zuivelconsumptie neemt hiervan meer dan 40% voor haar rekening.’

 

Duurzame bedrijfspraktijken

Bedrijven spelen een belangrijke rol bij het verminderen van onze impact op de planeet. Door hun inkoop-, productie- en distributieprocessen aan te passen, kunnen bedrijven bijdragen aan een duurzamere toekomst en het verplaatsen van Dutch Overshoot Day naar achteren.

Er zijn talloze manieren waarop bedrijven duurzamer kunnen opereren en bijdragen aan het vertragen van de aardse uitputting. 

Arkemeen: duurzaam Agrarisch gebied in de Eemvallei
Een aantal voorbeelden zijn: • Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. • Het minimaliseren van afval door hergebruik, recycling en het verminderen van verpakkingen. • Het kiezen van duurzame materialen voor producten en verpakkingen. • Het aanbieden van milieuvriendelijke producten en diensten. • Het minimaliseren van uitstoot door efficiënt transport en logistiek.

Dutch Overshoot Day 2023

Dutch Overshoot Day is een belangrijke indicator van de duurzaamheid van de Nederlandse economie. Door als bedrijf bij te dragen aan een duurzamere toekomst, kun je niet alleen bijdragen aan het verplaatsen van Dutch Overshoot Day naar achteren, maar ook aan een betere toekomst voor ons allemaal. Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, zijn niet alleen aantrekkelijker voor klanten en investeerders, maar hebben ook de potentie om kosten te besparen en nieuwe kansen te creëren.
Dutch Overshoot Day 2023: Bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033