06 43228705 hallo@impact033.nl
hoe kun je nog meer impact maken

Beste Impact033

Ik sprak een collega ondernemer op een borrel en die mopperde over de verplichte energiebesparingsrapportage voor pandeigenaren. Ik heb met mijn handelsbedrijf ook een flink eigen pand voor opslag van onze goederen, die gekoeld moeten worden, en ik vroeg mij af of ik ook iets moet doen? De meeste aandacht gaat naar omzet behalen en coronaschulden aflossen. Die regelingen en wetten kunnen dus soms aan mijn aandacht ontsnappen. Tot nu toe heb ik nog geen melding van gekregen dat ik een rapportage moet indienen, maar ik twijfel toch. Waar kan ik dat checken?

Groet,

Geert van den Berg

Van den Berg Trading B.V.

Impact033 zoekt uit: verplichte rapportage energiebesparing vanaf 2023

Hoi Geert,

Goed dat je dat checkt. We kunnen ons voorstellen dat je als ondernemer al flink wat op je bordje hebt en tegelijkertijd moeten we allemaal een steentje bijdragen aan verduurzaming. Wil je weten of deze rapportageplicht ook voor jou geldt, kun je even nakijken of je meer dan 25.000 m3 aardgas of aardgasequivalenten gebruikt en meer dan 50.000 kWh elektriciteit. Is het antwoord ja, lees dan vooral verder.

Wat is de informatieplicht energiebesparing?

De informatieplicht energiebesparing is gekoppeld aan de energiebesparingsplicht uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

  • In het Bal stelt het Rijk algemene regels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. Het Bal geldt voor alle partijen die actief zijn in de fysieke leeromgeving – burgers, bedrijven en overheid.
  • In het Bbl staan regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. Daarnaast heeft het Bbl regels over de staat en het gebruik van een bouwwerk. En over het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.

Bedrijven die deze energiebesparingsplicht hebben, moeten hierover eens in de 4 jaar rapporteren aan gemeente of provincie. In deze video wordt het eenvoudig uitgelegd:

Wanneer geldt de informatieplicht energiebesparing?

De informatieplicht energiebesparing geldt altijd voor de gebouw gebonden maatregelen. Gebouwgebonden maatregelen zijn verwarmen, isoleren, koelen, verlichten, ventileren en opwekking van warm tapwater. Voor de activiteit gebonden maatregelen, bijvoorbeeld energiezuinige produktkoeling of efficiëntie elektromotoren, moet elke 4 jaar gerapporteerd worden volgens de informatieplicht energiebesparing óf volgens de onderzoeksplicht energiebesparing.

Wie is verantwoordelijk voor de informatieplicht?

Als eigenaar van een gebouw ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de informatieplicht voor de gebouw gebonden maatregelen. In een zgn. Erkende maatregelenlijst (EML) is vastgelegd wanneer je wel of niet aan onderzoeksplicht en/of informatieplicht moet voldoen. Er zijn zelfs meerdere EML’s. Om erachter te komen welke maatregelen(lijst) voor jouw bedrijf geldt, kun je een checklist invullen via een stappenplan op de website van RVO Nederland.

Wat moet er in de rapportage staan?

De eerstvolgende rapportage moet uiterlijk 1 december 2023 ingediend worden. Als uitgangspunt geldt de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Per erkende maatregel moet je aangeven of je:

  • die wel of niet hebt uitgevoerd
  • een alternatieve maatregel hebt uitgevoerd.

De rapportage kun je uploaden via het eLoket van de RVO.

Energielabel A++ of A+++

Als jouw gebouw energielabel A++ of A+++ heeft of beter, dan voldoe je aan de voorgenomen wettelijke eindnorm (Renovatiestandaard) voor utiliteitsbouw in 2050. Als dat zo is, geeft je in je rapportage aan ‘volledig uitgevoerd’ voor alle gebouw gevonden maatregelen.

Toezicht en handhaving op de energiebesparingsplicht

De RUD controleert de naleving van de energieverplichting uit het Activiteitenbesluit. Hiervoor nemen onze toezichthouders van tevoren contact met u op, en krijgt u het verzoek om energie-verbruiksgegevens aan de RUD te leveren. Energieaudits op grond van de EED worden ingediend bij- en beoordeeld door de RVO.

Veel succes!

 

Hartelijke groet,

Team Impact033

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033