06 43228705 hallo@impact033.nl
hoe kun je nog meer impact maken

Beste Impact033

Ik heb een verhuisbedrijf en door een groeiende vraag kom ik vaak personeel tekort. Op dit moment heb ik een hecht team van mensen, maar wil onderzoeken of ik een meer divers team kan vormen omdat ik gehoord heb dat dat goed zou zijn. Bijvoorbeeld door mensen met een migratieachtergrond kansen te bieden. Kunnen jullie mij adviseren hoe ik deze mensen kan bereiken met mijn vacatures en hoe ik ze een welkome landing kan geven in mijn team? 

Groet, Bert Geijsen

Eigenaar verhuisbedrijf Geijsen

Impact033 zoekt uit: personeelstekort oplossen met mensen met een migratieachtergrond

Beste Bert,

Mooi dat je aan de slag wilt met diversiteit in je team. Terecht vraag je je af of je iets aan moet passen in je wervings- en instroombeleid als je een groep met een migratieachtergrond wilt werven. In het recent verschenen rapport van ‘De arbeidsmarktpositie van werkenden met een migratieachtergrond. Wat is er tot nu toe bekend?’ brengen onderzoekers namens het Kennisplatform Inclusief Samenleven 14 verschillen in beeld tussen werkenden met en zonder een migratieachtergrond. Wat blijkt? De arbeidsmarktpositie van de twee groepen verschilt sterk. Onder meer op arbeidsvoorwaarden.Omstandigheden, inhoud van het werk en ontwikkelmogelijkheden.

Een aantal verschillen:

  • 57 procent van de werkenden met een migratieachtergrond een vast contract heeft, tegenover 75 procent werkenden zonder migratieachtergrond
  • De doorstroom van een tijdelijk naar een vast dienstverband zit verschil. Namelijk 20 ten opzichte van 24 procent.
  • Ook nadat rekening is gehouden met verschillen in type baan, werkervaring, opleidingsniveau, leeftijd en overige achtergrondkenmerken blijkt dat contracten van werkenden met een migratieachtergrond minder vaak worden omgezet van flexibel naar vast.

Verklaringen hiervoor zijn volgens het rapport dat werkenden met een migratieachtergrond vaker discriminatie ervaren. Ze hebben slechtere sociale omstandigheden en dit uit zich in minder autonomie. Namelijk 43,9 procent ten opzichte van 57,7 procent. Dit heeft onder andere betrekking op het zelf kunnen beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd. En in welke volgorde en in welk tempo.

Dat zijn mooie cijfers, zul je zeggen Bert, maar wat kan ik daarmee?.

We hebben daarom zes tips voor je op een rij gezet:

  1. Let bij werving niet alleen bijvoorbeeld op nevenactiviteiten bij studie, maar kijk ook hoe iemand bijvoorbeeld heeft meegeholpen in een familiebedrijf. Dat staat vaak niet op het CV van kandidaten met een buiten-Europese achtergrond.
  2. Voor het werven van kandidaten kun je contact opnemen met bijvoorbeeld Surinaamse of Turkse verenigingen.
  3. Creëer gelijke situaties voor personen met een migratieachtergrond door een diversiteits- en inclusiebeleid.
  4. Houdt goed contact met de bestaande medewerkers hoe zij omgaan met hun collega’s: de basis is een nieuwsgierige en open houding naar de ander. Het accepteren zonder vooroordelen en de verschillen omarmen zijn essentieel voor een gastvrije bedrijfscultuur.
  5. Bewaak of de collega’s met migratieachtergrond zich goed voelen in het team: een tevreden medewerker is meer betrokken, zal zijn talenten beter inzetten en beter presteren.
  6. Stel gerichte doelen om divers talent aan te trekken, investeer in deze groep zodat ze kunnen groeien en hun talenten ontwikkelen. Tref ook maatregelen om getalenteerde medewerkers te behouden.
We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, dan nodigen we je uit om kosteloos mee te doen met de training. ‘Diversiteit en inclusie in de bedrijfscultuur’ van de gemeente Amersfoort en Impact033. Klik voor meer informatie op de button hieronder:
impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033