06 43228705 hallo@impact033.nl

Uitstootvermindering in de retouren

Je hebt het vast al gelezen: er gaat veel veranderen rond de bevoorrading van bedrijven in Amersfoort. Vanaf 2025 moeten namelijk alle bedrijven in Amersfoort worden bevoorraad met schone, emissieloze voertuigen. Deze maatregelen zullen als eerste in gaan voor de ondernemers in het kernwinkelgebied. 

Daarom is het goed om alvast na te gaan denken over wat dit voor het bedrijf kan gaan betekenen. Dit kan door op maandag 3 april tussen 11:00 en 14:00 uur (incl. netwerklunch) naar de conferentie in de Prodentfabriek te gaan of alvast in te schrijven op de maandelijkse, digitale nieuwsbrief van de gemeente Amersfoort. 

Wachten hoeft natuurlijk niet! In de logistieke keten kan al veel worden bespaard en bezuinigd op milieu en geld. Begin met de tips hieronder alvast met verduurzamen.

Uitstootvermindering in de retouren

Verminderen van de uitstoot bij verzenden en retouren

Een groot deel van de artikelen die verzonden wordt komt retour. Het heen en weer sturen van aankopen is slecht voor het milieu, maar een goed doordacht retourbeleid kan een hoop onnodige retourzendingen voorkomen. De extra CO2-uitstoot is voor ondernemers niet de enige motivatie om het aantal retouren terug te dringen want het blijkt ook een grote kostenpost, gemiddeld €12,50 per retour, aldus een onderzoek van NOS en Afterpay. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop ondernemers het aantal retourzendingen kunnen verlagen:

1. Goede productbeschrijving

Dit begint al bij een goede productbeschrijving en duidelijke foto’s.

2. Goed marktonderzoek

Omdat de keuzes die klanten maken zo belangrijk zijn is een goed marktonderzoek essentieel. Inzicht in koopgedrag maakt dat klanten de juiste keuzes maken en zo ook een meer kwalitatieve aankoop doen.

3. Gratis retourneren of niet?

Naast nadenken over de keuzes die klanten hebben moeten er ook een aantal keuzes gemaakt worden door het bedrijf. Wordt er bijvoorbeeld gekozen voor gratis retourneren?

Dat is een service die veel bedrijven leveren, maar als bedrijf ben je niet verplicht zelf de kosten te dragen. Als klanten zelf de kosten voor het retour zenden moeten betalen gaan zij bewuster om met hun aankopen en komen bestellingen minder vaak in delen retour, wat beter is voor het milieu.

4. Verpakking

Hoe een item verzonden wordt, is ook belangrijk. Items die slim verpakt worden komen vaker netjes en onbeschadigd aan. Zo wordt een product minder vaak teruggestuurd. Bijkomend voordeel is dat de producten als ze retour gestuurd zijn weer verkocht kunnen worden en de verpakking mee kan helpen aan de personal branding van het bedrijf.

Meten is weten

Wil je meer weten over de CO2-uitstoot van jouw bedrijf? Dan is het natuurlijk altijd goed om inzicht te hebben in de ecologische voetafdruk die het bedrijf momenteel heeft. Als je daar inzicht in hebt, kun je ook aan de slag om je CO2-uitstoot te verminderen. Daardoor bespaar je niet alleen op je kosten, maar ben je ook voorbereid op toekomstige wet- en regelgeving. Door te verduurzamen kun je de CO2-uitstoot van je bedrijf omlaag brengen en bezuinigen op je kosten.

Door de CO2-uitstoot van je bedrijf te meten, zie je waar je kunt besparen. Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je inzicht krijgt in de CO2-uitstoot van je bedrijf, zoals CO2-calculators. Je vult een online vragenlijst in over onder andere je energieverbruik, bedrijfspand en vervoer, dus zorg dat je die gegevens erbij hebt. Er bestaan gratis online tools, zoals de CO2-calculator van Klimaatplein. Of gebruik een betaalde tool zoals de Milieubarometer

Klik voor informatie voor subsidie over emissievrije bedrijfsauto’s op onderstaande button:

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Uitstootvermindering in de retouren

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033