06 43228705 hallo@impact033.nl

Op 24 januari 2023 vond de kick off plaats over de biobased bouw bij het Flint Theater. Doel van de bijeenkomst was de behoeftes peilen van de aanwezige architecten, projectontwikkelaars, deskundigen en andere bedrijven actief in de bouwsector rond biobased bouw. Doordat er steeds meer CO2 neutraal gebouwd moet worden, is het zoeken naar duurzamere alternatieven voor de huidige bouwmaterialen gestart. Biobased materialen, van natuurlijke grondstoffen gemaakt zoals gras, vlas, maïs, riet of hout, is een gewild materiaal om mee te bouwen, echter, dit is nog niet overal verkrijgbaar. En dan hebben we het nog niet over de bouwbedrijven die de skills moeten hebben om met deze materialen te werken.

Een nieuw biobased theater

Aftrap werd gedaan door Harold Warmelink, directeur van het Flint Theater, waarbij hij vertelde dat nieuwbouw van een nieuwe Flint nu wordt voorbereid en dat hij droomt van een CO2 neutraal theater. Uiteraard kan hij daarover niet beslissen, daar gaat de gemeente over. Om een CO2 neutraal theater met biobased materialen mogelijk te maken, kunnen we nu al voorbereidingen treffen zodat de kennis aanwezig is om dit te realiseren. Dan gaat het om de rest- en grondstoffen omzetten naar duurzame bouwmaterialen, de bouwbedrijven leren werken met deze materialen en hoe kun je een aanbesteding zo schrijven dat er bijvoorbeeld duidelijk in staat welke kennis of grondstoffen er nodig zijn.

Droom

Sandra Barth van Impact033 schetste haar droom voor een biobased bouwketen: niet alleen kennisdeling, maar ook echt bedrijven die de biobased materialen produceren van (rest)stoffen uit de stad en projectontwikkelaars en architecten die deze materialen opnemen in de te realiseren projecten. Hoe zou het zijn als we dat konden realiseren in Amersfoort?

Grondstoffendepot

Naast de biobased bouwmaterialen zijn er ook duurzame alternatieven, zoals het hergebruiken van sloopmateriaal: volledig intacte kozijnen en deuren die graag een plek in een nieuwe woning of bedrijfspand zouden hebben. Het hergebruik van stoffen in het algemeen wordt circulaire bouw genoemd. Roger Ooms van Ooms Architecten gaf een korte presentatie en benadrukte dat we naar al deze (rest)stromen moeten kijken. Om een biobased en circulaire bouwketen te kunnen realiseren zal er een grondstoffen depot moeten worden ingericht, waar de materialen kunnen worden opgeslagen tot ze weer worden gebruikt.

Biobased bruggen

Tjibbe Winkler van Grondstoffen Collectief Nederland vertelt over hoe zij op de Floriade bruggen hebben gerealiseerd door middel van hergebruik van reststoffen uit Almere. De samenwerking in de keten draagt de naam ‘Grondstoffen Collectief Almere‘, bestaande uit afvalverwerkers, gemeente, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en nog veel meer bedrijven. Dit voorbeeld werd met veel enthousiasme ontvangen en de aanwezigen besluiten om te onderzoeken of er stappen gezet kunnen worden naar een Grondstoffen Collectief Amersfoort. Dit vraagt langjarige commitments van een aantal bedrijven in de stad en de gemeente om dit samen te kunnen realiseren.

Stap 1

Stap 1 is een concreet project waarin samengewerkt kan worden en geëxperimenteerd met de nieuwe biobased materialen en waarbij de lokale partijen kennis en ervaring doen met het werken met deze materialen. Er is al veel bekend over bio based bouwmaterialen en hun eigenschappen, maar het wordt nog niet lokaal geproduceerd. Dit is wel de wens om i.v.m. CO2 uitstoot zo weinig mogelijk transport te hebben. Deze stap 1 gaat zeker lukken als het ligt aan de aanwezige partijen, want allen onderstrepen de nieuwe slogan: het kan wél!

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan deze ketensamenwerking kunnen zich melden bij Impact033 via hallo@impact033.nl

 

 

Kick off bio based bouw: het kan wél!

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033