06 43228705 hallo@impact033.nl
Het was een gewone doordeweekse dag. Ik zit te werken aan de eettafel in de woonkamer. Mijn dochter komt binnen. Ze gooit haar tas in de hoek van de kamer. Haar jas op een stoel, schopt haar schoenen uit en ploft op de bank. Terwijl ze onderuitgezakt op haar smartphone kijkt, zegt ze: ‘Oja mam, vanaf vandaag eet ik vegan’. Ik kijk op en denk even na hoe ik moet reageren. Ze sprak het uit alsof ze in een restaurant haar dieetwensen doorgaf. Bovendien heeft ze diabetes dus ik vroeg me af wat veganisme voor consequenties voor haar suikerwaardes zou hebben. Slim verplaatste ik de verantwoordelijkheid naar een expert: ‘Prima dat je vegan wil worden, maar zullen we het eerst met de arts bespreken? Als die het goed vindt, vind ik het ook goed’.

We moesten eraan geloven

Dit was alweer meer dan tien jaar geleden. Ik wist wat vegetarisch was, maar vegan daar had ik nog niet veel kaas van gegeten. En kaas kan dan dus niet meer 😊…. Ik had me uit deze situatie gered ‘for the time being’, maar toen we naar de arts waren geweest bleek dat slechts uitstel van executie. Mijn man en ik moesten eraan geloven: apart koken en ons verdiepen in een gebalanceerd vegan dieet. Welke voedingsstoffen mis je dan en hoe kun je dit aanvullen? Maar vooral ook het gesprek aangaan: waarom wil je dit? En het trof me hoe zij zich bewust was van de klimaatverandering, wat het effect van vlees eten daarop heeft én hoe ze begaan was met het lot van dieren (in megastallen).

Ik leefde erop los

Dat deed me realiseren dat ik eigenlijk maar een beetje erop los leefde. Leren schoenen kopen, niet opletten welke kleding ik koop en waar en bovendien met de auto de stad doorkarren in plaats van op de fiets. Daar moet verandering in komen, dacht ik. Maar wat kan ik doen (buiten het hiervoor genoemde gedrag veranderen)? Ik had indertijd net een vergaderlocatie gestart en het leek me een mooie kans om hier een hub van te maken. Met vallen en opstaan ontstond er een community en bouwden we langzaam een naam op van duurzaamheid, nieuwe economie en experimenteren. Veel bedrijven snapten het nog niet.

Bedrijven en personen die ook iets willen bijdragen

In augustus heb ik Impact033 gestart, een ecosysteem van bedrijven, maatschappelijke organisaties en impact ondernemers. Waar een aantal jaar geleden nog niemand snapte wat ik neer wilde zetten, heb ik de afgelopen maanden niet anders gedaan dan praten met bedrijven en personen die naar mij toekomen en ook iets willen bijdragen aan een duurzame en sociale economie. Samen zijn we aan de slag gegaan met armoedebestrijding en bio based bouwen. En het komende jaar gaan we met nog meer thema’s aan de slag.

Van Don Quichotte naar spin in het web

Waar ik me zeven jaar geleden een Don Quichotte voelde, ben ik nu een spin in het web en verbind ik draden aan elkaar. En als je me vraagt wat me drijft om dit neer te zetten, dan kan ik maar één ding zeggen: als straks de klimaatcrisis nog voelbaarder wordt, dan wil ik kunnen zeggen tegen mijn dochter (en wellicht ooit ook haar kinderen) dat ik heb gedaan wat ik kon om het te voorkomen. Als ik terugkijk naar 2022, dan kan ik met een dankbaar gevoel terugkijken. Er is veel gegroeid, het netwerk, de kansen, de energie en mijn persoonlijke impact voor de aarde en ons als mensen daarop. En voor 2023 zitten er nog veel meer kansen in het vat, waarmee we nóg meer impact kunnen maken.
Ik wil kunnen zeggen dat ik heb gedaan wat ik kon

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033