06 43228705 hallo@impact033.nl
Impact033 zoekt uit: hoe zit het met het rapporteren over duurzaamheid?

‘Beste Impact033,

Ik las in jullie nieuwsbrief van 9 oktober over duurzaamheidsrapportages. Dit is weliswaar nog niet verplicht voor MKB-ers, maar jullie advies is om hier al wel iets mee te doen vooruitlopend op komende wetgeving. Maar hoe en waar begin ik?

Met vriendelijke groeten,

Pieter – MKB-er in hart en nieren.’

Impact033 zoekt uit: Waar begin ik met het rapporteren over duurzaamheid?

Deze vraag leggen we voor aan onze expert duurzaamheidsrapportages, Patrick de Veer van Greenaumatic. Hij legt uit:

Rapporteren over duurzaamheidsinitiatieven

Er zijn verschillende manieren om duurzaamheid te rapporteren met behulp van een diversiteit aan raamwerken en richtlijnen. Een van deze manieren is het meten van duurzaamheid met ESG metrics. ESG staat voor Environmental, Social & Governance en geeft aan hoe ver een bedrijf duurzaamheid heeft toegepast binnen het bedrijf.

Waarom kiezen voor ESG?

ESG maakt duurzaamheidsinitiatieven concreet en meetbaar. ESG metrics kunnen toegepast worden op data wat veelal binnen de organisatie aanwezig is. Hierdoor kunnen non-financiële doelstellingen afgestemd worden op bedrijfsresultaten, waardoor duurzaamheidsinitiatieven sneller en beter haalbaar zijn.

Waarom is ESG belangrijk?

Wanneer ESG metrics worden geïntegreerd in bedrijfsprocessen, bepalen ze de prestaties van een organisatie (rendement en risico) en dragen ze bij aan een duurzamere toekomst. Daarbij zullen bedrijven te maken krijgen met een groeiende vraag naar duurzaamheidsinformatie van bedrijven aan wie ze leveren om tegemoet te komen aan de CSRD-verplichtingen.

Wat moet ik rapporteren?

Een van de eerste stappen om ESG in een organisatie te introduceren, is het meten van emissies. Zodra emissies zijn bepaald, kunnen duurzaamheidsinitiatieven benoemd worden en de snelheid van implementatie bepaald worden om zo te voldoen aan toekomstige regelgeving (scope 3).

Waar moet ik beginnen?

Het belangrijkste is dat de eerste stap wordt gezet! Doe dit door klein te beginnen, met wat je weet en d.m.v. laagdrempelige relevante ESG-rapporten. Schakel advies en hulp in van een expert in het MKB-segment, Greenaumatic. Zij helpen je graag op weg door je eerst inzicht te geven aan de hand van een CO2 Impact Scan, zodat het voor je duidelijk wordt waar je staat. Vervolgens kunnen zij jou adviseren welke vervolgstappen je kunt nemen, oftewel welke andere onderwerpen je kunt gaan rapporteren.

Impact033 zoekt uit: hoe zit het met het rapporteren van duurzaamheid?

Dus, Pieter, in antwoord op je vraag hoe en waar te beginnen is ons advies om te beginnen met het meten van emissies. Als je over duurzaamheid wilt rapporteren, zijn er namelijk een legio aan onderwerpen om uit te kiezen.

De voornaamste aanbevelingen zijn:

  • Wees specifieker over het duurzame element van je interesse
  • Probeer zo transparant mogelijk te zijn in je inspanningen en mislukkingen.
  • Begin klein en rond het af, integreer in je bedrijfsprocessen. Neem vervolgens een ander onderwerp. Stap voor stap!
impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Podcast aflevering: gaming for good

Podcast aflevering: gaming for good

Podcast aflevering: gaming for good In Dotslash Utrecht ontmoeten Jelle en Jos van . Jacometti spreekt over de werking van gamification.

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033