06 43228705 hallo@impact033.nl

Duurzaam en sociaal ondernemen, het klinkt heel vaag als je er geen concreet voorbeeld bij hebt. Daarom zetten we het bedrijf Cycloon in the picture dat post-, pakket- en koeriersdiensten aanbiedt en deze zo duurzaam en sociaal mogelijk uitvoert: op de fiets. In 2021 hebben de medewerkers maar liefst 154x de wereld rondgefietst, zijn er per stad 34 pakketbusjes minder én is er 165 miljoen gram CO2 bespaard.

600 mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt

Met maar liefst twee vestigingen in Amersfoort, zie je regelmatig een fietskoerier in het straatbeeld of krijg je een envelop op de deurmat waar een stempel van Cycloon op staat. Wat Cycloon uniek maakt is met name haar sportieve en sociale karakter. Iedereen is welkom. Bij Cycloon werken landelijk meer dan 600 mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt. En dat worden er steeds meer. Op de postvestigingen heeft zelfs 95% van de medewerkers een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt.

Cycloon de duurzame en sociale fietskoerier

De bedrijfscultuur van een sociale onderneming

Cycloon erkent en accepteert de grote diversiteit van mensen en biedt als werkgever iedereen passende tools om werk tot een succes te maken. Ze geloven in de kracht van mensen om het verschil te maken. Cycloon noemt zichzelf sportief, niet alleen om dat de post zoveel mogelijk per fiets wordt bezorgd, maar ook omdat iedereen mee mag doen. Ze werken actief aan een cultuur waar iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en waar ze eerlijk en fair naar elkaar zijn. Waarbij iedereen op zijn plek zit, vertrouwen krijgt en verantwoordelijkheid neemt.

Duurzaam en sociaal inkopen: olievlekwerking

Bij inkoop, met name bij de overheidssector, worden vaak duurzaamheidseisen gesteld. Door als bedrijf je inkoopbeleid aan te passen, kun je al veel van de eigen sociale en duurzame doelstellingen realiseren. Bijvoorbeeld door een contract af te sluiten met Cycloon. Cycloon doet dat op zijn beurt ook weer: zij kopen zelf ook sociaal en duurzaam in, voor zover mogelijk. Zo ontstaat er een olievlekwerking waarbij steeds meer bedrijven en organisaties sociaal en duurzaam inkopen.

Nog niet alles is mogelijk

Wat Cycloon betreft, is de inkoop vooral op het gebied van mobiliteit. Lokaal wordt er op de fiets bezorgd, maar er moeten natuurlijk ook pakketten en poststukken naar andere steden gebracht worden. Dit doen ze met bestelbussen. De bestelbussen rijden nog op CNG (groengas), omdat dat op dit moment de duurzaamste optie is. De bestelbussen moeten flinke afstanden afleggen. Deze afstanden zijn nog niet haalbaar met elektrische bestelbussen omdat de ontwikkeling van elektrische bedrijfswagens achterloopt. Hetzelfde geldt voor elektrische scooters: die zijn vijf tot tien keer zo duur als een gewone scooter. Dan zou het bezorgen van een poststuk veel te duur worden, dus kunnen we ook daarmee nog niet overstappen.

Wat kan er al wel?

Cycloon werkt volgens het cradle-to-cradle principe. Oude fietsframes gaan naar de oud-ijzerboer. Fietsbanden doen dienst als spanband. Ze kijken waar het product vandaan komt. En als het ‘op’ of niet meer bruikbaar is, waar het vervolgens naar toe gaat. En ze gebruiken dus enkel hernieuwbare energiebronnen als groene stroom en -gas. Hun nieuwe panden worden gelijk voorzien van LED-verlichting, in bestaande panden wordt dit gefaseerd ingevoerd. Ook heeft Cycloon in een aantal steden hubs gecreëerd, waardoor vrachtvervoerders de binnenstad niet meer in hoeven. De ‘last mile’ van hub naar (eind)klant gaat dan met de fiets.

Cycloon, de duurzame en sociale fietskoerier

Er komt dus heel wat bij kijken om een sociale én duurzame onderneming te worden. Het heeft gevolgen voor inkoopbeleid, de bedrijfsvoering én de bedrijfscultuur. Gelukkig hoeft niet alles in één keer. De belangrijkste tip die Cycloon kan geven is: doe het stap voor stap. Kijk welke werksoorten geschikt zijn voor een sociale baan, al is het maar het magazijn aanvegen. Maak elke keer als je iets nieuws moet inkopen, de afweging of het ook cradle-to-cradle kan worden afgevoerd. Zo zet je elke keer een stap.

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033