06 43228705 hallo@impact033.nl

De OK van Meander Medisch Centrum is deze zomer gestart met het gescheiden inzamelen van het inpakmateriaal van de instrumentennetten. Het gaat hierbij om de doeken die om de instrumentensets zitten. Deze worden in een schone ruimte op de OK uitgepakt, waardoor de doeken schoon blijven en geschikt zijn voor recycling.

Operatiekamer grootverbruiker

De operatiekamers zijn grootverbruiker van plastic materialen en zijn verantwoordelijk voor zo’n kwart van al het afval in het ziekenhuis. Hierbij valt te denken aan OK-jassen, afdekmateriaal, verpakkingsmaterialen, medische instrumenten, slangetjes en afvalzakken. De OK heeft daarom een eigen Green Team dat zich bezighoudt met de verduurzaming van de werkzaamheden op de operatiekamers. Het gescheiden inzamelen van de doeken is hier een mooi voorbeeld van. Saskia van den Haak, lid van het Green Team OK, vertelt: “Dit nieuwe initiatief is ontzettend goed ontvangen op de OK. Iedereen is zeer gemotiveerd om afval te scheiden en op die manier een bijdrage te leveren aan een groenere OK. En het is helemaal leuk dat we hierbij samenwerken met Amerpoort.”

Dagbesteding Amerpoort in OK

Amerpoort verzorgt dagbesteding in Meander voor een actieve groep van jongvolwassenen en volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. De cliënten doen servicegerichte werkzaamheden, bijvoorbeeld in het restaurant van Meander, en ondersteunen onder andere bij de patiëntcatering en in de linnenkamer. Daar zijn nu werkzaamheden voor de OK aan toegevoegd. Jori van den Berg van Amerpoort vertelt: “Onze cliënten vinden het super dat ze voor de OK werken. Wij halen de doeken op, verwijderen plakkers van de doeken en vouwen ze vervolgens netjes op. Onze cliënten komen hierdoor ook in andere delen van het ziekenhuis en worden regelmatig herkend. Dat maakt het voor hen ontzettend leuk.”

Van doek tot stoel

Bas Mooij van afvalverwerkingsbedrijf PreZero vertelt: “De doeken zijn gemaakt van polypropyleen. Dat is een mooie plasticsoort die oneindig gerecycled kan worden, waardoor deze soort een hoge waarde heeft. Van de doeken worden eerst granulaatkorrels gemaakt en deze kunnen als grondstof voor nieuwe producten gebruikt worden. Eén van de producten die hier van gemaakt wordt, zijn stoelen voor scholen en ziekenhuizen. Wij hebben in Erasmus MC een test gedaan met het apart inzamelen van deze doeken en dat bleek een groot succes. We zijn blij dat Meander ook deze stap zet en ondersteunen ze daar graag in.”

Nano Note een duurzaam alternatief voor papieren notities

Verduurzaming Meander Medisch Centrum

Meander voert een stevig milieubeleid. Duurzaamheid staat daarin voorop maar ook het voldoen aan wettelijke milieuregels. Meander wil energie besparen, minder CO2 uitstoten en meer afval hergebruiken. Ook kijkt het ziekenhuis hoe het gebruik van de auto teruggedrongen kan worden en verspilling van voedsel verminderd kan worden. Tot 2050 wil het ziekenhuis de eigen CO2-uitstoot met minstens 95% verminderen. Dit betekent dat Meander veel energie gaat besparen en daarnaast onderzoekt of het eigen energie duurzaam kan opwekken. Waar dit niet lukt, wordt duurzaam geproduceerde stroom ingekocht.
impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

Installatie Raad van Toezicht

Installatie Raad van Toezicht

Installatie Raad van Toezicht. Met ingang van 24 juli is Impact033 officieel een stichting met een RvT en twee directeur bestuurders.

Sharefunding campagne: Unwaste

Sharefunding campagne: Unwaste

Sharefunding campagne: Unwaste. Maakt met succes circulaire persoonlijke verzorging van sinaasappelschillen en koffiedik.

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033