06 43228705 hallo@impact033.nl
Wat is de Florijn

‘Beste Impact033,

Jullie hebben al vaker iets gepubliceerd over bio based bouw. Is dat een modeterm of wordt het de nieuwe werkelijkheid? Kan ik met mijn projecten al bio based laten bouwen? En waarom is bio based nu eigenlijk beter dan de materialen die we nu gebruiken?

Vriendelijke groet,

Geert, projectontwikkelaar

Impact033 zoekt uit: Wat is bio based bouwen?

Bio based bouwen is in opkomst. Op steeds meer plaatsen wordt het toegepast, denk aan de bio based bruggen bij de Floriade of een project in de Achterhoek, waar we het eerder over hadden. Het is dus wel degelijk een reële toekomst voor de bouw die sterk bijdraagt aan de vermindering van CO2 uitstoot in deze sector. In dit artikel vertellen we meer over bio based bouwen.

Beton en staal

De meeste gebouwen worden van steen, beton en staal gemaakt. Dit garandeert een stevige constructie en niet al te hoge kosten. Helaas eindigen de meeste gebouwen in puin als de sloopkogel na een aantal decennia korte metten maakt met wat eens een trots was van een wijk of een business parc. Niet alleen blijft er weinig recyclebaar materiaal over van een dergelijke sloop: deze manier van bouwen is verantwoordelijk voor wel 17% van de CO2-uitstoot. Dit moet anders! En gelukkig kan dat ook met ‘bio based bouwen’. 

De gebouwde omgeving

De overheid heeft het doel gesteld om in 2050 de gebouwde omgeving circulair, klimaatadaptief en energieneutraal te hebben gemaakt.

Kringloop

Biobased bouwen is een kringloopbouw. Net als in de kringloop landbouw zorg je bij biobased bouwen dat er geen afval overblijft. Natuurlijke materialen zoals hout, stro en vlas groeien in de natuur en zijn, ook wanneer ze in een huis verwerkt zijn, goed te recycelen. Daarnaast vormt hout een natuurlijke opslag van Co2, dat wil zeggen dat het als boom CO2 opneemt, daarna als bouwmateriaal CO2 opslaat en als reststroom door hergebruik en recycling weer ingezet wordt voor een nieuw doel: het stoot dus geen CO2 uit. 

Floriade

In Almere werd voor de Floriade 2022 een aantal constructies op deze manier gebouwd. The Natural Pavilion bestaat voor 95% uit natuurlijk materialen. Ook werden tien bruggen met deze manier van bouwen aangelegd. In plaats van cement te gebruiken werd gebruik gemaakt van hars. Maar liefst 25% biohars en 75% synthetisch hars.

Grondstoffen 

Over wat voor natuurlijke grondstoffen voor materialen hebben we het eigenlijk?

Hout 

Het meest gebruikte natuurlijke materiaal voor de bouw ter wereld! Kan op vele manieren worden verwerkt en is een natuurlijke opslag van Co2. In Duitsland veel meer gebruikt dan in Nederland en in Scandinavië eigenlijk standaard. Naast hout bestaan er diverse composieten: houtzaagsel of plantmateriaal dat geperst en gelijmd is, tegenwoordig steeds vaker met een lijm of hars van natuurlijke oorsprong.

Plant based

Stro kan makkelijk worden ingezet in de bouw omdat het niet hoeft te worden verwerkt. En kan met verschillende reststromen samen worden verwerkt. Wat dacht je van isolatie in je huis van paprikastengels of wol? Zo krijg je bijvoorbeeld  isolatiemateriaal van riet of lisdodde, vezelplaten van zeewier en vloeren van riet en schimmelweefsel. Verder is er ook isolatiemateriaal van vlas en hennep dat al 20 à 30 jaar bestaat en gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar is.

Artificiële producten

Er worden steeds meer artificiële producten gemaakt die gebaseerd zijn op natuurlijk gegroeide materialen. Denk hierbij aan bioplastic (kan worden gemaakt van restoliën zoals frituurolie), biobased verf, biobased schuim (biofoam), etc. Het toepassen van biobased materialen in voorheen compleet artificiële en chemische producten wordt gelukkig steeds gebruikelijker. Het zijn dan ook mooie manieren om een bouwproject helemaal te verduurzamen.

Bekijk deze video om meer te zien en horen over de toepassing van hout als bio based bouwmateriaal:

Wat is bio based bouwen?

Voordelen bio based bouwmaterialen

Deze bouwmaterialen hebben als voordeel dat ze op korte termijn weer groeien, in tegenstelling onze huidige (vaak primaire) grondstoffen, én Co2 opslaan. De materialen zijn ook veel lichter dan de conventionele materialen. Dat scheelt weer brandstof bij zowel het transport van deze materialen, als het verwerken van deze materialen op de bouwplaats: een vrachtwagen is minder zwaar beladen en een hijskraan hoeft minder zwaar te hijsen. 

No More Blah blah blah 

Deze uitspraak van klimaatvoorvechter Greta Thunberg was een tijdlang te lezen op de gevel van het gebouw aan de ringweg Noord waar 110 huurwoningen zijn gerealiseerd in ‘Het Hof van Duurzaamheid’ door Schipper Bosch. De woningen zijn gemaakt met duurzame materialen (o.a. vurenhout). Voor het verwarmen en verkoelen van de woningen wordt gebruik gemaakt van lucht-water-warmtepompen.

En ook ontbreken de zonnepanelen niet voor het opwekken van stroom. Een ander duurzaam project in Amersfoort is het project Commonwoods, waar in een bosrijke omgeving 56 woningen worden gerealiseerd.

Legoland

Misschien dat meer gebouwen in Amersfoort op deze manier gebouwd kunnen gaan worden. Zoals het nieuwe Flint-theater. De uitdagingen hierbij zijn wel groot. Hoe veilig is het gebruik van de nieuwe materialen? Hoe meet je dat? Hoe moeten de bestekken er uit komen te zien bij aanbestedingen? Hoe wordt bijgehouden waar welke materialen zijn gebouwd zodat we over, pak ‘m beet 50 jaar weten wat we precies kunnen recyclen. Wat betekent dit voor de eisen die worden gesteld aan de constructie? We worden niet van de ene op de andere dag een soort duurzaam Legoland! 

Toch lijkt het dat biobased bouwen de toekomst heeft en hopelijk wordt ook in Amersfoort bij steeds meer bouwprojecten volgens deze principes gebouwd. Een grote kans voor een duurzame stad. 

Wat is bio based bouwen?

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033