06 43228705 hallo@impact033.nl

Waterstof, een toekomst voor Amersfoort?

Wereldwijd wordt er gezocht naar alternatieve brandstoffen voor onze auto’s en vrachtwagens. Elektrisch rijden is al flink doorgebroken, maar waterstof is een nog duurzamere oplossing. Reden te meer om hierin te investeren. Hoewel Rotterdam de ‘waterstofhub’ van Europa wordt genoemd, is in onze stad Amersfoort het 8e waterstoftankstation van Nederland geopend. 

Rotterdam, ‘waterstofhub’ van Europa

Waterstof is geen nieuwkomer in de Rotterdamse haven. Al decennialang gebruiken raffinaderijen in de haven waterstof uit aardgas voor de productie van onder meer brandstoffen. Echter met onder meer de bouw van een enorme waterstoffabriek van Shell wilt Rotterdam zichzelf positioneren als de ‘waterstofhub’ van Europa. 

Shell opent hier op de Tweede Maasvlakte de grootste groene waterstoffabriek van Europa en wilt deze eind 2025 operationeel hebben. De fabriek moet dagelijks 50 tot 60 ton waterstof gaan produceren, genoeg om iedere dag 2300 waterstof vrachtauto’s te laten rijden. Dit maakt samen met de perfecte ligging van Rotterdam om waterstof te produceren en exporteren dat de stad een unieke positie krijgt in de duurzame energie sector. 

 

Groene waterstof, een goed alternatief voor olie

En de duurzame energiesector kan zeker een zet in de goede richting gebruiken. Vooral in de zware industrie wordt er namelijk nog gewerkt met olie, omdat elektriciteit geen toereikende vervanger is. Waterstof is dat wel. Bovendien biedt waterstof de mogelijkheid om vele malen meer energie te vervoeren door één leiding – in de vorm van vloeistof of gas – dan de energie uit stroom.

Dit kan een grote bijdrage leveren aan het behalen van de nieuwe klimaatdoelstellingen. Waterstof is veelzijdig en heeft de potentie om overal ingezet te worden. Nieuwe Europese regelgeving op het gebied van waterstof draagt ook bij aan het eenvoudiger overstappen op waterstof. De “Green Deal” van de EU heeft bijvoorbeeld al een enorme boost aan waterstof gegeven. Er is nu meer duidelijkheid over de definities van groene waterstof en de ambities van Europa op dit gebied. Omdat iedereen nu weet welke kant het opgaat is het mogelijk voor bedrijven om zulke enorme investeringen te doen in de toekomst van waterstof.

Nano Note een duurzaam alternatief voor papieren notities

Waterstof voor ondernemend Amersfoort

Waterstof in Amersfoort iets voor de toekomst? Zeker niet! Na jaren van voorbereiding begon half oktober de bouw van het eerste waterstoftankstation in Amersfoort: Fountain Fuel. Vanaf april 2023 zal dit futuristische tankstation op industrieterrein ‘De Wieken’ operationeel zijn. Dankzij Gerard Spoor (Van Dusschoten & Van Ginkel Autoverhuur), Rosan Kreijne (Kreijne Brandstoffen), Mark Pot (POT Verhuizingen & Logistiek) en Ilja de Wolf (Bouwbedrijf A. Huurdeman) en Drankenhandel Scheerder is dit waterstoftankstation werkelijkheid geworden voor Amersfoort.

Bij Fountain Fuel kan men zowel waterstof tanken als elektrisch snelladen. Een echt toekomstproof tankstation dus. Het energiestation biedt waterstof vulpunten voor het tanken van personenauto’s en grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens. En voor de ondernemer met haast is het zeker een uitkomst want de tank van een personenauto op waterstof kan in slechts drie tot vijf minuten gevuld worden, ideaal als je snel weer op de weg moet zijn.

Zero emission tanken wordt met Fountain Fuel een realiteit in Amersfoort. De initiatiefnemers achter het project hebben een sterke visie waar vele ondernemers zich inmiddels achter hebben geschaard. Ze starten de projecten snel en flexibel en zijn hiermee succesvol in het op de kaart plaatsen van zero-emissie mobiliteit. Mocht je het al helemaal zien zitten om in een waterstofauto te rijden, kijk dan zeker bij de andere projecten die ze hebben lopen bij Fountain Fuel zoals de collectieve inkoop van waterstofauto’s. Het is momenteel nog een project in aanloop maar geïnteresseerden kunnen zich alvast bekend maken bij één van de betrokkenen. 

Met de komst van het waterstof tankstation in Amersfoort is het een feit dat waterstof niet alleen een geluid van de toekomst is, of een ver van het bed show. Ondernemers in de eigen regio maken zich hard om een zero-emissie toekomst mogelijk te maken in Amersfoort. Wil jij ook je steentje bijdragen kijk dan bij Fountain Fuel wat jij kan doen om ze te helpen in hun missie naar schoon transport voor ondernemend Amersfoort.

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033