06 43228705 hallo@impact033.nl
Wat is de Florijn

‘Beste Impact033,

Ik hoor de laatste tijd steeds meer mensen praten over de Florijn. Wat is het nou precies voor munt en is het voor mij als ondernemer ook interessant?

Vriendelijke groet,

Eline, eigenaar kledingzaak

Impact033 zoekt uit: Wat is de Florijn en wat kan ik er als ondernemer mee?

Een aantal bedrijven in Amersfoort accepteren de Florijn naast de Euro. Maar wat moet je met de Florijnen (waar geef je ze weer uit)? Waarom zou je met de Florijn starten? Het zijn vragen die bij ons binnenkomen. Hoogste tijd om eens haarfijn uit te zoeken hoe het zit met de Florijn en of het van meerwaarde is voor je bedrijf om hiermee te starten.

Wat is het doel?

Het doel van Florijn is om naast de Euro een extra geldstroom te genereren, waardoor de omzet en liquiditeit van bedrijven wordt vergroot en de koopkracht van consumenten wordt versterkt. Kortom, om de financiële crisis op te lossen. Het probleem is dat er te weinig geld beschikbaar is voor bedrijven, dus maken we ons eigen geld: het Florijn-netwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken stromen. De vraag of het idee van een lokale munt wel werkt, moeten we positief beantwoorden. Het nut van complementaire munten heeft zich bijvoorbeeld bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruik maakt van de WIR, en in Bristol, waar de lokale economie dankzij de Bristol Pound helemaal opbloeit.

Wat is de Florijn?

Florijn is een legaal betaalmiddel, net als de Euro. De bedoeling van de bedenker is dat er zoveel mogelijk mee betaald gaat worden als ruilmiddel voor producten en dienstenDe Euro blijft gewoon de Euro, Florijn is niet bedoeld om de Euro te vervangen. Er komt gewoon een munt bij. Florijn is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert.

Wat is het verschil met een bank?

Het grote verschil is rente. In wezen creëren banken geld om daarmee rente te verdienen. Stichting De Florijn creëert geld om handel te faciliteren. De Stichting voert slechts de boekhoudkundige taken van een bank uit en vragen daar een kleine vergoeding voor. De Florijn wordt zonder winstoogmerk uitgebaat door de Stichting.

Wat betekent de Florijn voor ondernemers?

De Stichting Florijn heeft ondernemers veel te bieden. Het is namelijk een liquiditeitsverruimer, kredietverstrekker, omzetvergroter en een bindmiddel voor de regio. Bij de Stichting Florijn is het voor ondernemers mogelijk om een rentevrij doorlopend krediet aan te vragen. Dit geeft ruimte om zonder het gebruik van de euro met andere bedrijven te handelen. Hoe meer ondernemers zich aansluiten, hoe meer kredietruimte geboden zal kunnen worden. 

Voor de consument is er ook een reden om met Florijn te gaan betalen. Door de werking van het wisselkantoor betaalt een consument namelijk maximaal € 0,95 per Florijn, wat een korting van minimaal 5% op zijn boodschappen oplevert. Deze standaard korting zorgt voor klantenbinding en gelijk een loyaliteitssysteem. Zolang de Florijnen in omloop blijven en niet terug gewisseld worden naar euro’s, hoeft een consument of ondernemer de 5% niet te betalen. Florijn ondernemers zullen elkaar daarom ook opzoeken om producten en diensten in de regio uit te wisselen. 

Impact033 zoekt uit: Wat is de Florijn en wat kan ik er als ondernemer mee?

Conclusie Impact033 zoekt uit: Wat is de Florijn en wat kan ik er als ondernemer mee?

Florijn is voor ondernemers in de regio 033 een kans op meer kredietruimte en een mogelijkheid om het lokale netwerk te versterken en het geld in de regio te houden. Het zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten die ook de Florijn gebruiken, als eerste bij elkaar inkopen. 

Voor de lastige situatie als er nog geen leveranciers zijn waar je als ondernemer je verdiende Florijnen weer kunt uitgeven, heeft Team Amersfoort ook een oplossing gevonden: ze gaan actief voor geïnteresseerde ondernemers aan de slag om de juiste leveranciers te vinden of de huidige leveranciers te benaderen.

Voor wie nog meer vragen heeft of juist geïnteresseerd is, is welkom bij de informatiebijeenkomst over de Florijn op 23 november 2022 om 20.00. Klik op de knop meer informatie om bij het programma voor deze bijeenkomst te komen.

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033