06 43228705 hallo@impact033.nl
Impact033 zoekt uit: Hoe financier ik verduurzaming van mijn bedrijfspand?

‘Beste Impact033,

De energieprijzen rijzen de pan uit en het verduurzamen van ons bedrijfspand is nu belangrijker dan ooit! Hebben jullie advies over hoe wij financiering kunnen krijgen zodat we zo snel mogelijk kunnen beginnen met de verduurzaming van het pand?

Vriendelijke groet,

Marion, facilitair manager’

Impact033 zoekt uit: Hoe financier ik verduurzaming van mijn bedrijfspand?

Verduurzamen van een bedrijfspand, waar begin je?

Wat meteen boven komt als je denkt aan het verduurzamen van een bedrijfspand zijn natuurlijk de grote dingen: zonnepanelen op het dak, isolatie of een warmtepomp laten installeren. Dit zijn prachtige stappen, maar wellicht is het ook een goed idee om alvast te kijken naar de kleine dingen die gedaan kunnen worden, zeker als de verduurzaming op korte termijn al gerealiseerd moet worden.

Winst op het gebied van duurzaamheid zou namelijk ook al snel behaald kunnen worden door de verwarming een graadje lager te zetten, de CV ketel op 60 graden in te stellen of over te stappen op LED-verlichting.

Voor de grote stappen begin je natuurlijk met een plan, alles goed op een rijtje zetten en afwegen wat de voor- en nadelen zijn voor jouw bedrijf. Kunnen er bijvoorbeeld wel zonnepanelen op het dak? Levert de warmtepomp wel het rendement die je voor ogen hebt? Als dat allemaal helder is, rest natuurlijk nog de belangrijke vraag: wat gaat het mij kosten?

Impact033 zoekt uit: Hoe financier ik verduurzaming van mijn bedrijfspand?

Het verduurzamen: van plan naar realisatie

En laten die kosten, zeker in deze tijd met hoge (energie)prijzen, nou net iets zijn waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Verduurzamen kost nu eenmaal geld, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook goede oplossingen in de vorm van subsidies en hulp én kan het ook een daling van de kosten op de lange termijn opleveren.

Naast het traditioneel financieren bij de bank zou je als ondernemer bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit is een subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler, voor isolatiemaatregelen of voor de aansluiting op een warmtenet. Zowel mkb als zzp’ers kunnen de ISDE zelfs inzetten voor het plaatsen van een windturbine of zonnepanelen.

Als je als ondernemer investeert in energiezuinige technieken of in de verduurzaming van het bedrijfspand zou je ook kunnen denken aan de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze subsidie geldt voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Tot slot is daar vanaf dit jaar nog subsidie vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) beschikbaar gesteld voor gebruik en opwekken van duurzame energie. Ondernemers kunnen deze subsidie aanvragen voor de inzet van technologie om hun CO2-uitstoot te verlagen. De aanvragen voor deze subsidie zijn voor dit jaar al gesloten, maar het is het zeker waard om de website in de gaten te houden voor de nieuwe aanvraagronde in 2023.

Impact033 zoekt uit: Hoe financier ik verduurzaming van mijn bedrijfspand?

Hulp bij het verduurzamen van het pand

Mocht er nou toch nog iets zijn waar je niet uit komt of gewoon de hulp van een professional wilt inschakelen om het maximale uit de verduurzaming te kunnen halen, dat kan! Bij Klimaatroute hebben ze ervaren adviseurs die met de zelf ontwikkelde software een QuickScan uit kunnen voeren op locatie. De adviseur kijkt dan tijdens de opname naar de verlichting, regeltechniek, isolatie, verwarming en de mogelijkheden tot opwekken van duurzame energie. Binnen twee weken wordt het persoonlijke rapport met je besproken. Desgewenst kunnen de experts bij Klimaatroute zelfs de benodigde stappen voor energie efficiënte bedrijfsvoering organiseren en/of begeleiden.

Conclusie Impact033 zoekt uit: hoe financier ik verduurzaming van mijn bedrijfspand?

Om snelle stappen te zetten kan er eerst gekeken worden naar kleine maatregelen, maar de echte grote winst valt natuurlijk te halen met de grote stappen. Kijk voor de meer ingrijpende verduurzaming dan naast traditionele financiering zeker naar de verschillende subsidies die je als ondernemer hiervoor kan aanvragen. Mocht je nog steeds met de handen in het haar zitten of simpelweg voor de maximale winst willen gaan benader dan een onafhankelijk adviesbureau om je op weg te helpen naar een duurzaam en energiezuinig bedrijfspand.

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033