06 43228705 hallo@impact033.nl

‘Help, Impact033,

Ik heb een MKB bedrijf en ik hoorde over een duurzaamheidsrapportage. Ik ben maar een kleine schakel in de keten, dan hoef ik toch niet ook zo’n rapportage te maken?

Groetjes, Vincent, eigenaar van een niet-beursgenoteerd MKB bedrijf’.

 

Impact033 zoekt uit:

hoe zit het met de duurzaamheidsrapportage CSRD?

duurzaam en maatschappelijk betrokken

Verplichte duurzaamheidsrapportage

Vanaf 2024 moeten veel organisaties een verplichte duurzaamheidsrapportage opstellen, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit artikel vertellen we welke organisaties dat zijn en waarom het ook voor de organisaties, waarvoor dit niet verplicht is, toch raadzaam is om zo’n rapportage te maken.

 

Per wanneer is het verplicht?

Per 1 januari 2024 moeten bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen, een CSRD maken. Alleen gaat het nu voor meer bedrijven gelden: als je meer dan 250 medewerkers hebt, meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar hebt of meer dan 20 miljoen euro op de balans hebt, is de CSRD verplicht. Vanaf 1 januari 2026 geldt de verplichting tot het maken van de duurzaamheidsrapportage ook voor alle MKB-beursgenoteerde bedrijven.

 

Hoe werkt het rapportageproces?

De CSRD is onderdeel van de Europese wetgeving en ondernemers moeten het verslag indienen via een online portal. Wat er precies moet worden vermeld in het duurzaamheidsverslag moet de EU nog over beslissen. De rapportage wordt na het aanleveren ook gecontroleerd, waarschijnlijk door accountants, maar dat moet ook nog besloten worden. De EU wil hiermee duidelijk maken dat duurzaamheidscijfers net zo belangrijk zijn als financiële cijfers.

 

Wie vragen om de CSRD?

Klanten vragen steeds vaker waar een product vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en waarvan. Overheden vragen erom in aanbestedingen en ook grote bedrijven vinden het belangrijk. Bijvoorbeeld omdat zij hun eigen bedrijfsvoering weer willen verantwoorden naar hun klanten en/of consumenten. Financiers zullen ook om deze duurzaamheidsrapportage vragen. De CSRD maakt duidelijk op welke manier jouw organisatie bijdraagt aan klimaatverandering.

 

Impact033 zoekt uit: hoe zit het met de duurzaamheidsrapportage CSRD?

Dus Vincent, als we de vraag beantwoorden of je als niet-beursgenoteerd MKB-bedrijf iets met deze duurzaamheidsrapportage moet doen, dan is het antwoord: nee, maar we adviseren je het toch wel te doen. Straks, vanaf 2024 en helemaal vanaf 2026 is het een feit dat de meeste bedrijven hun bedrijf hebben verduurzaamd én hierover rapporteren. Hoewel je geen rapportage hoeft te maken, is het wel raadzaam om alvast hierover na te denken alsof je zou moeten rapporteren:

  • Hoe duurzaam zijn jouw producten?
  • Heb je maatschappelijke impact?
  • Hoe worden jouw producten gemaakt?
  • Hoe zit het met mobiliteit (vervoer)?
  • Hoe zijn jouw leveranciers bezig met duurzaamheid?

Dit is niet een volledige lijst, maar de vragen geven een indicatie waar je aan kunt denken.

Nu heb je nog twee jaar om met leveranciers afspraken te maken, je productenaanbod aan te passen en eventuele wijzigingen in je bedrijfsvoering aan te brengen. Want een rapportage is uiteraard één ding, het gaat er uiteindelijk om wat jouw bedrijf daadwerkelijk bijdraagt aan een duurzame wereld.

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033