06 43228705 hallo@impact033.nl

Op zaterdag 17 juni, tijdens de Open Energiedag met Warmtebedrijf Amersfoort, openden Leerhotel Het Klooster, Het Nieuwe Eemland en Hoornbeeck College hun deuren voor bezoekers om te laten zien hoe zij hun pand verduurzamen. Samen met Warmtebedrijf Amersfoort, gaven ze niet alleen een kijkje in de keuken, maar ook in hun verwarmingsinstallatieruimte.

Veel belangstelling

Er was veel belangstelling voor deze dag, zowel het ochtend- als het middagprogramma waren volgeboekt. Je kunt immers niet elke dag deze prachtige voormalige kloosters van binnen bekijken. Bezoekers werden ontvangen door leerlingen van Leerhotel Het Klooster met een heerlijk stukje zelfgebakken appelgebak en smoothies.

open energiedag met warmtebedrijf amersfoort

Open Energiedag met Warmtebedrijf Amersfoort

De drie monumentale panden, waarvan Leerhotel Het Klooster en Het Nieuwe Eemland net na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd en het Hoornbeeck College net zijn 110-jarige jubileum gevierd heeft, gaan binnenkort over naar een nieuwe soort warmtebron: via buizen komt warm water het pand binnen, dat het buizensysteem van de radiatoren verwarmt. Een CV ketel behoort dan tot het verleden, er is slechts een kleine installatie nodig dat de warmte geleidt. Voordelen van dit systeem zijn dat het warm water hergebruikt, er wordt geen fossiele brandstof gebruikt en het is (afhankelijk van de gasprijs) de helft goedkoper dan andere oplossingen. Het water wordt verwarmd door verschillende duurzame bronnen waaronder gecertificeerde lokale biomassa, wat CO2 neutraal is. Bovendien kan dit systeem de temperatuur veel beter reguleren in een pand dan een warmtepomp.

Aanleg infrastructuur

De komende jaren wordt er een infrastructuur aangelegd in Amersfoort, waaraan de industrieterreinen Isselt en De Hoef worden aangesloten. Daarna zullen ook snel de woonwijken aangesloten worden. Allereerst in de wijk Schothorst-Zuid en daarna mogelijk in andere wijken. Dit is een volgende stap in de overgang van aardgas naar duurzame warmte. Op weg naar een CO2-neutrale stad. Het bedrijf is al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van een slim en duurzaam warmtenet en verwarmt inmiddels succesvol De Nieuwe Stad in Amersfoort. Bovendien doet het bedrijf momenteel onderzoek naar de inzet van aardwarmte.

Verwarming met aquathermie

Op 12 september 2022 sloten de gemeente Amersfoort, waterschap Vallei en Veluwe en Warmtebedrijf Amersfoort een intentieovereenkomst om aquathermie op grote schaal in Amersfoort mogelijk te maken. Aquathermie kan mogelijk ruim 7.000 huishoudens in Amersfoort verwarmen door warmte uit het gezuiverde afvalwater te halen en naar het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort te brengen. De komende tijd gaan de partijen afspraken maken over hoe ze dit gaan realiseren. Hiermee komt de langgekoesterde wens in zicht om Amersfoort versneld, vrijwillig en volledig duurzaam van het aardgas af te halen. De warmte wordt uit het gezuiverde afvalwater (effluent) van de bestaande rioolwaterzuiveringsinstallatie op de Isselt gehaald.

 

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033