06 43228705 hallo@impact033.nl

Restaurant Bij Lot dingt mee naar de publieksprijs van de Stadsbouwprijs Amersfoort! “De nauwe samenwerking tussen ontwerpers, aannemer en gebruikers heeft geleid tot een integraal ontwerp, wat geresulteerd heeft in een thuis voor het zorgzame concept van Bij Lot: Een huiskamer van de wijk, werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand en bovenal een gezellig én kwalitatief hoogstaand restaurant!”

Kloppend hart van de wijk Waterdorp in Vathorst

Restaurant Bij Lot vormt het kloppende hart van de wijk Waterdorp. Het eigentijdse gebouw is door AG NOVA architecten ontworpen als knipoog naar de boerderij die vele decennia op deze plek gestaan heeft. Stijlkenmerken zijn bijvoorbeeld terug te vinden in de kopgevel, die afgeleid is van de oorspronkelijke gevel, en de unieke houten draagconstructie. De ligging aan het water, vakkundig ingepast in de stedenbouwkundige opzet, het interieurontwerp, de duurzame robuuste materialen én de maatschappelijke functie maken Bij Lot een aanwinst voor de wijk waar wederom decennialang van genoten kan worden.

Afgebroken boerderij als inspiratiebron

De afgebroken boerderij was een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van Bij Lot. De locatie komt overeen, zodat een juiste inbedding in de omgeving gewaarborgd is. Dit wordt versterkt door de twee beuken die van oudsher verbonden waren aan het aanzicht van de kopgevel van de boerderij, en op die manier een landschappelijk monument vormen. Het is een zoektocht geweest naar de balans tussen oude en nieuwe elementen. Hierbij zijn de kopgevels het vertrekpunt geweest als verwijzing naar het oude, terwijl met de rest van het gebouw gezocht is naar een subtiel contrast hiermee. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan de langsgevels, waar zowel op de wanden als op de daken voor een nieuw modern product gekozen is: een grijsbruin-kleurig keramisch element. Het lijkt net of het stenen planken zijn. Het is een heel eigentijdse toevoeging aan de historische boerderij en tegelijkertijd een verwijzing naar de agrarische geschiedenis. Ondanks dat het een fonkelnieuw gebouw is, past het in de historie van de plek.

Delfts blauw aardewerk en glazen pui

De hoofddraagconstructie bestaat uit authentieke houten kolommen en liggers, wat het resultaat is van knap timmerwerk van Amersfoorts aannemer Van Bekkum. Interieurstudio By Thimble heeft vervolgens een ontwerp gemaakt dat perfect aansluit bij de sfeer van deze constructie en het gebouw als geheel. Moderne strakke elementen zijn afgewisseld met warme materialen waarbij een knipoog naar het verleden niet geschuwd is, bijvoorbeeld in de vorm van een wand volledig bekleed met Delfts blauw aardewerk. Kwaliteiten van het gebouw zijn versterkt in het interieur. Zo is de mooie lichtinval via de glazen pui en het dak prominent opgenomen in het interieurplan. Overdag zit je in het zonnetje kijkend naar de voorbijvarende bootjes en in de avond kun je dineren onder het maanlicht!

Zorgzaam concept door nauwe samenwerking

De nauwe samenwerking tussen ontwerpers, aannemer en gebruikers heeft geleid tot een integraal ontwerp, wat geresulteerd heeft in een thuis voor het zorgzame concept van Bij Lot: Een huiskamer van de wijk, werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand en bovenal een gezellig én kwalitatief hoogstaand restaurant!

Stem op Bij Lot voor de Stadsbouwprijs

Wij vinden dat een sociaal concept als Bij Lot deze Stadsbouwprijs verdient! Help jij Bij Lot aan de Stadsbouwprijs Amersfoort? Direct stemmen kan via de button meer informatie:  
impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.  

Lees verder

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen?

Vergroenen of verzuipen? Klimaatverandering zorgt voor hitte én zwaardere buien. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Amersfoort?

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033