06 43228705 hallo@impact033.nl

Green Side maakt unieke notitieboeken op een duurzame, sociale én lokale manier. Ze zamelen enkelzijdig geprint papier in bij basisscholen (zoals kleurplaten en rekensommen), en brengen dit op de fiets naar de sociale werkplaats. Hier worden de notitieboeken handmatig ingebonden door  papierhelden. Met behulp van meer ambassadeurs kunnen zij hun impact vergroten. Doe jij mee?

Het team

Ontmoet Léon Polman, Jori Lamboo, Anne-Pim van Oostveen en Max Meijer. Dit zijn vier enthousiaste ondernemers die geen afval, maar juist potentie zien! Met hun pijlers duurzaam, sociaal & lokaal produceren zij duurzame producten op een unieke manier. Léon is Green Side 3,5 jaar geleden begonnen toen hij zijn oude studiematerialen ging opruimen. Na een uur uitzoekwerk lag er een hele grote stapel papier op de keukentafel. Dit was het punt waarop hij dacht: “Kan ik hier nog iets mee?” Op een gegeven moment viel het kwartje: veel van het papier was enkelzijdig geprint. De achterkant was dus nog blanco! Diezelfde week is hij naar de printshop gegaan om de eerste versie van het Green Side notitieboek te laten maken. Het verhaal van Green Side is begonnen bij het inzicht dat het volledige potentieel van dat papier nog niet was gebruikt. Zo zijn ze bij Green Side altijd op zoek naar het volledige potentieel, zowel van mensen als materiaal.

Het concept

Met Green Side verzamelen deze enthousiaste ondernemers enkelzijdig geprint papier bij basisscholen. Denk aan kleurplaten, rekensommen en taaloefeningen. Dit papier brengen ze vervolgens op de fiets naar de sociale werkplaats waar onze papierhelden het papier handmatig inbinden tot een notitieboek. Elke maker schrijft zijn/haar naam in het notitieboek als een teken van trots. Nadat de boekjes klaar zijn verspreiden zij deze weer lokaal. Op deze manier houden ze de processen dicht bij huis en daarmee de uitstoot zo laag mogelijk. Deze gesloten cirkel noemen zij ‘lokale ecosystemen’. Hoe gaaf is het dat al het papier dat in één plaats wordt ingezameld, in dezelfde plaats handmatig wordt ingebonden en weer wordt verkocht?

De huidige situatie

Op dit moment hebben ze deze ‘lokale ecosystemen’ al opgezet in Utrecht (Anne-Pim), Houten (Léon), Wageningen (Jori) en Groningen (Max). De afgelopen drie jaar hebben ze al bijna 100.000 vellen papier een tweede leven gegeven, 150.000 liter water en 25.000 kWh bespaart. Maar vergeet ook niet de velen lachen op de gezichten van de medewerkers op de werkplaats, die erg genieten van het (impactvolle) werk. In hun proces loopt Green Side echter tegen één uitdaging aan en dat is het bieden van rust, routine en regelmaat voor de papierhelden op de sociale werkplaats. Op dit moment hebben zij te maken met veel pieken en dalen in het aantal bestellingen. Met kerst is het bijvoorbeeld erg druk waardoor de cliënten veel te doen hebben. Vervolgens is het in januari weer heel rustig en is er (bijna) niets te doen. Terwijl juist deze mensen behoefte hebben aan rust en regelmaat. 

Het plan

Daarom introduceert Green Side het ambassadeursmodel: mensen die een lokale werkplaats willen steunen en ervoor willen zorgen dat de medewerkers van de werkplaats heel het jaar door fijn en stabiel werk hebben. Voor een kleine bijdrage wordt je ambassadeur van één van de sociale werkplaatsen. Als ambassadeur word je op de hoogte gehouden van de lokale impact die je maakt in Houten, Utrecht, Wageningen of Groningen. Denk aan het hoeveelheid papier dat er bespaard wordt, maar ook foto en videomateriaal van de werkplaats. Je ziet zo uit eerste hand hoe er lokaal impact wordt gemaakt. Daarnaast ontvang je 2x per jaar de Green Side Box! In elke box zitten twee unieke notitieboeken, een verrassingsproduct (bijvoorbeeld onze duurzame enveloppen) en beeldmateriaal van de sociale werkplaats die je steunt. Deze voorspelbaarheid zorgt dat we de werkplaats van werk én extra inkomen kunnen voorzien: na de kerstdrukte kan er na januari vast aan de Green Side Boxen gewerkt worden! Daarnaast kunnen we samen met deze crowdfunding 25.000 vellen papier een tweede leven geven! Win win wat de impact ondernemers betreft.

Het doel

Het doel is om minimaal 300 ambassadeurs aan zich te binden en daarbij €15.000,- op te halen. Het geld gaan ze op drie manieren inzetten:

  1. De ontwikkeling en levering van de Green Side boxen: productiekosten van de producten, ontwikkeling van het duurzame verpakkingsmateriaal en natuurlijk de beloning voor de sociale werkplaats.
  2. Zichtbaar maken van hun impact: schieten van beeld en videomateriaal om aan onze ambassadeurs te laten zien hoe het er op een werkplaats aan toe gaat.
  3. Ontwikkelen duurzaam businessmodel: het geld dat overblijft gaat in marketing en de doorontwikkeling van het Ambassadeursmodel, zowel particulier als zakelijk. Zodat ze binnen drie jaar kunnen groeien naar 2.500 ambassadeurs!
  4. Mochten ze meer geld ophalen kunnen ze uitbreiden naar andere steden; Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Arnhem staan hoog op de verlanglijst en ook Amersfoort is daar één van. Er is al een dagbesteding gevonden, nu nog een ondernemer die het leuk vindt om deze duurzame notitieboeken aan de bedrijven in de regio 033 te verkopen!

Klik op de button hieronder om naar de crowdfundingpagina te gaan.

impact033

Volg Impact033

Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn of abonneer je op ons Telegram kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief als je het nieuws over impact in de regio 033 in je digitale brievenbus wilt ontvangen.

 

Lees verder

Nieuw SDG House in Amersfoort

Nieuw SDG House in Amersfoort

Impact vanaf nu onderdeel van een nieuw SDG House in Amersfoort Op de Databankweg 20 in Amersfoort opent een nieuw SDG House.

agenda impact033
nieuws impact033
groeien impact033
over ons impact033