Tijdens de training gaan we in vogelvlucht langs de verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een bewonersbedrijf. Je krijgt inspiratie over hoe je met jouw idee, naast maatschappelijke impact, ook duurzaam inkomsten kunt genereren. Vervolgens gaan we dieper in op het thema draagvlak creëren en brengen we de buurt en omgeving van jouw (toekomstige) bewonersbedrijf in kaart. Ook komt de samenwerking met jouw gemeente aan bod.
Mireille van den Berg is directeur van Talentfabriek010. Zij heeft veel ervaring als sociaal ondernemer, ziet kansen en denkt met je mee over hoe jouw ideeën voor een onderneming voor de buurt kan omzetten in een business case. Bernice Kamphuisvan Struikroven timmert hard aan de weg met haar sociale onderneming. Ooit begonnen als buurtinitiatief en nu op weg naar een landelijke organisatie met haar missie om bestaand groen te redden en een nieuwe bestemming te geven. Zij kan veel vertellen over hoe je de samenwerking met gemeente of wooncorporatie goed van de grond krijgt. Ten slotte gaan we met Katusha Sol van De Buurtcamping dieper in op het thema draagvlak creëren en placemaking. Zij vertelt je hoe je de juiste mensen om je heen verzamelt en je buurt zover krijgt dat ze mee gaan doen.
Tussendoor eten we een hapje en is er de mogelijkheid om andere initiatiefnemers te ontmoeten. Aan het einde van de bijeenkomst ga je geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten.
Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen.